joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTTrai în condiții mizere din cauza incompetenței autorităților de a extinde canalizarea

Trai în condiții mizere din cauza incompetenței autorităților de a extinde canalizarea

Locuitorii de pe strada Bucium, din municipiul Botoșani, trăiesc în condiții sanitare improprii, din cauza incompetenței autorităților de a dezvolta rețeaua de canalizare a orașului. Sunt nevoiți să colecteze apele menajere din gospodării și să le gestioneze individual, pentru că improvizarea unor sisteme de evacuare este pedepsită de polițiștii comunitari.

Cetățeni lăsați să se descurce pe cont propriu

Ion Enciu, locatar, a adresat mai multe petiții de-a lungul timpului către instituțiile responsabile, reclamând imposibilitatea conectării la rețeaua de canalizare a orașului, dar și probabilitatea de a fi sancționat pentru gestionarea problematică a apelor uzate din gospodărie. El a amenajat un sistem propriu de evacuare, dar Poliția Locală l-a somat să dezafecteze improvizația, pentru care risca o amendă de până la 1.000 de lei.

„Vă facem cunoscut că în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 1, litera k din HCL 255/2011 privind Normele de gospodărire, înfrumusețare, păstrare a ordinii și a curățeniei municipiului Botoșani, aveți obligația de a împiedica deversarea pe sol a apelor uzate, menajere și fecaloid-menajere. În urma controlului efectuat în strada Bucium nr. 3, s-a constatat că ați improvizat un sistem pentru evacuarea apelor uzate rezultate din gospodăria dvs. – de la robinetul amplasat în curte, apa uzată este deversată în rigola stradală, în final ajungând pe teren aparținând domeniului public al municipiului Botoșani.

Prin prezenta vă somăm ca în termen de 48 de ore de la primirea prezentei să dezafectați sistemul improvizat pentru evacuarea apelor uzate, în caz de neconformitate sunteți pasibil de amendă între 400 și 1000 de lei pentru persoane fizice”, a fost somația transmisă de Poliția Locală.

Instituţii sesizate degeaba

Botoșăneanul s-a conformat avertismentului și a dezafectat construcția. Supărat că plătește taxe și impozite la fel ca toți ceilalți cetățeni din municipiul Botoșani, deși nu beneficiază de sistem de canalizare, Ion Enciu a prezentat situația Consiliului Județean, care a trimis o comisie la locuința acestuia pentru analizarea situației.

Direcția de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean confirmă caracterul de urgență al extinderii rețelei de canalizare pe strada Bucium, în urma verificărilor efectuate la cererea locatarilor.

„Locuitorii de pe strada Bucium, aflată la circa 1 kilometru de centrul municipiului Botoșani, nu beneficiază de o rețea de canalizare centralizată, care este imperios necesară pentru asigurarea traiului decent și a condițiilor sanitare normale”, se arată în raportul comisiei de verificare deplasate la fața locului.

Direcția de Servicii Publice solicită companiei Nova Apaserv și Primăriei municipiului Botoșani să identifice modalitățile de execuție a rețelei de canalizare de pe strada Bucium și arterele adiacente, prin fonduri proprii, fonduri europene, Programul „Prima conectare” etc.

Investiţie incertă

Operatorul de apă a precizat că dezvoltarea rețelei de canalizare este posibilă prin proiectul depus pe Programul Operațional de Infrastructură Mare, dar orizontul implementării acestuia este incert, obiectivele rămânând la stadiul de promisiuni.

„Extinderea rețelei de canalizare pe strada Bucium face parte din proiectul <<Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Botoșani>>, în perioada 2014-2020, cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, care asigură elaborarea documentației tehnice pentru toate contractele care vor fi implementate prin noul proiect regional de dezvoltare a rețelei de apă/canalizare. La momentul actul, studiul de fezabilitate aferent proiectului mai sus menționat se află în revizuire 2 la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a fost răspunsul Nova Apaserv.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...