spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTNou focar de pestă porcină

Nou focar de pestă porcină

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat într-o comună din nordul județului. Peste 200 de porci dintr-o exploatație privată au fost sacrificați într-o singură zi.

Cazul a fost descoperit săptămâna trecută, în comuna Havârna, iar Centrul local de combatere a bolilor a instituit măsuri speciale. Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu, spune că s-a intervenit de îndată, iar toate exemplarele din cadrul exploatației, care era pe persoană fizică, au fost eutanasiate pentru a elimina pericolul răspândirii pestei porcine. Boala nu a fost identificată într-o fermă, ci într-o crescătorie privată, aflată în câmp, la o distanță apreciabilă de localitate.

Primele suspiciuni cu privire la focarul de pestă porcină au apărut în urmă cu aproape o săptămână, când porcii au început să prezinte simptomatologia specifică, după care trei exemplare au fost găsite decedate. Organele de la acestea din urmă au fost duse la laboratorul DSVSA, iar analizele de laborator au confirmat suspiciunea de pestă porcină.

Toţi porcii au fost ucişi preventiv

Imediat ce autoritățile au primit buletinul oficial de analize s-a declarat oficial boala conform procedurilor legale. A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în care s-a aprobat planul de măsuri de intervenție în focar. Astfel, toate cele 285 de exemplare existente în exploatație au fost sacrificate, pentru împiedicarea răspândirii virusului.

„S-a trecut la uciderea preventivă a întregului efectiv de porci. Au fost 200 de purcei de la 25 de scroafe, care erau fătați de o săptămână-două, și de asta este un număr așa de mare. S-a făcut prima dezinfecție, s-au pus momeli pentru deratizare, urmând a interveni din nou peste o săptămână cu o nouă dezinfecție pentru tot ce este acolo”, a spus directorul DSVSA Botoșani, Teodor Harabagiu.

Anchetă pentru despăgubiri

După eutanasiere, toate leșurile au puse într-o groapă săpată în incinta exploatației și, după obținerea tuturor avizelor necesare, porcii eutanasiați au fost incinerați, zona fiind acoperită cu pământ. Asta pentru că, atunci când sunt depistate noi focare, leșurile nu se transportă pe distanțe mari, pentru a se evita difuzarea bolii și la alte animale.

„S-a făcut conform procedurilor standard, conform procedurilor de mediu, sanitar veterinare și a regulamentelor europene”, a adăugat Teodor Harabagiu, care a confirmat că acesta este focarul în care a fost sacrificat cel mai mare număr de porci de pe teritoriul județului Botoșani, de la identificarea PPA în România.

„Exemplarele se aflau în evidența medicului veterinar, iar în prezent este efectuată ancheta epidemiologică. În funcție de rezultate se va decide dacă proprietarul exploatației va fi despăgubit sau nu”, a completat directorul DSVSA Botoșani. În acest context, Harabagiu a adăugat că, indiferent de concluziile anchetei epidemiologice, acesta este focarul în care s-au sacrificat cel mai mare număr de porci de la identificarea PPA în județ. Iar pentru a înțelege proporția, precedentul record negativ făcea trimitere la sacrificarea a 27 de porci.

„Nu se știe de la ce a pornit boala”

Informația a fost confirmată și de primarul comunei Havârna, Rodica Baltă, care a precizat că autoritățile locale au acordat tot sprijinul celor de la DSVSA pentru luarea măsurilor necesare.

„În trecut a existat un focar de pestă porcină africană la Mileanca, dar am înțeles că acolo s-a eradicat. Acum s-a descoperit la noi în comună. Au venit cei de la DSVSA Botoșani și au sacrificat toți porcii din exploatație. Deocamdată nu se știe de la ce a pornit boala întrucât ancheta epidemiologică este în derulare. Cei de la DSVSA vor spune cel mai probabil care a fost sursa infectării”, a spus primarul comunei Havârna, Rodica Baltă.

Restricţii severe

Cel care a asistat la întreaga procedură a fost însă viceprimarul comunei, Dragoș Gușu, autoritățile locale asigurând o parte dintre materialele folosite la incinerarea leșurilor, adică o cupă de lemne și circa 40 de litri de motorină. Totodată, la nivel local au fost dispuse mai multe măsuri pentru a limita răspândirea bolii. Astfel, toate porcinele din localitate se vor ține închise în curți, fără acces la pășunat şi bălți.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor trebui anunțate la medicul veterinar, iar dacă cineva găsește vreun leș pe drum, pe câmp sau prin pădure va trebui să anunțe de îndată autoritățile. Până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic, s-a decis interzicerea organizării pe teritoriul localităţii de piețe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale.

În plus, este interzis să se aducă mistreți sacrificați sau găsiți morți, ori materiale și echipamente ce ar putea fi infectate. De aceea, oamenii sunt sfătuiți să nu mai intre în adăposturile animalelor cu haine și încălțăminte de stradă sau cu care a fost la muncă la câmp ori la pădure. Autoritățile au dispus și interzicerea deplasării cu animale, organe de animale sau furaje sau ustensile neverificate, întrucât pot fi contaminate.

„Este o pierdere enormă”

Proprietarul exploatației în care a fost depistat focarul, G.C., a fost marcat de cele întâmplate, dar a acordat tot sprijinul autorităților pentru a eradica boala.

„Este o pierdere enormă. Numai eu știu prin ce am trecut… Paguba este uriașă. Gândiți-vă numai la numărul de exemplare sacrificate…Nici eu nu știu de unde a apărut boala, pentru că pesta porcină e la fel ca și Covid-ul la om – iei tot felul de măsuri, faci tot posibilul să te ferești, însă deodată afli că ai fost infectat”, a spus G.C. Un simplu calcul făcut arată că, la un preț mediu de 100 de lei de exemplar (n.r. – deși unele exemplare costau mai mult), prejudiciul este de aproape 30.000 de lei.

Mortalitate de aproape 100%

Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Din acest motiv, pesta porcină africană reprezintă un adevărat coșmar atât pentru crescătorii particulari, cât și pentru cei care fac afaceri în acest domeniu, întrucât confirmarea bolii în exploatație echivalează cu sacrificarea tuturor exemplarelor.

Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista inclusiv în carnea congelată timp de aproape doi ani. În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în exploatații. În plus, cei care doresc să achiziționeze porci trebuie să o facă numai din punctele autorizate, exemplarele să fie crotaliate, iar tranzacțiile să se facă numai sub supravegherea și cu avizul medicului veterinar, pe baza documentelor.

Focare în toată Europa

În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană, odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor, s-a transferat și boala de pe continentul african pe cel european.

Primul focar a fost depistat în Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. În România, primul focar confirmat de PPA a fost înregistrat în 2018, la Satu Mare, boala fiind adusă cel mai probabil prin intermediul unor produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA. Apoi boala a evoluat și a făcut ravagii în exploatații.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...