vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTMEMORIALUL IPOTEȘTI: Căminarul Gheorghe Eminovici, la 1846

MEMORIALUL IPOTEȘTI: Căminarul Gheorghe Eminovici, la 1846

În 1846, Gheorghe Eminovici abia încheiase afacerea cu spirt în Botoșani, Raluca primea întărirea actelor pentru partea de moșie Orășeni cumpărată de la serdarul Iordache Ureche, Doxachi Hurmuzachi se judeca cu vecinii pentru împresurarea moșiei Ipotești.

Într-un viitor apropiat, se arătau pentru Gheorghe Eminovici alte afaceri, vânzări și cumpărări, împrumuturi și clarificări de situații. Deocamdată, anul 1846 se arăta bun pentru Eminovici: îi împrumutase stolnicului C.Bobeică 260 de galbeni, pentru care datornicul, probabil, își onorase obligația. În orice caz, cu banii aceștia sau cu alții își plătise și căminarul o datorie, pe care, dacă nu ar fi fost un om de cuvânt, ar fi lăsat-o neonorată.
În numărul 6 din 1846 (anul VIII), „Foae sătească a Principatului Moldovii” publica un anunț al Isprăvniciei Ținutului Botoșenii, prin care „Jidovul Iosip Zaraful zâs Ioina Eșanul prin înscris către această Isprăvnicie au făcut arătare că la 27 a trecutei luni Ianuarie au pierdut un ghizdan cu niște sineturi de o sumă de bani ce are a lua de pe la fețele aice însemnate”. Anunțul se publica „spre obșteasca știință ca cineva ar găsi asemene hârtii să le aducă la această Isprăvnicie, spre a-și primi cuvenita mulțumire”.

Urma, în acest anunț, o listă cu „banii și fețele datornice”, printre care și căminarul:
„Un sinet de 200 galbini a DsaleCămn. Gheorghe Iminovici; un sinet de 25 de galbini a Dsale Iancu Stroescu din 24 Ianuarie 1845; un sinet de 16 de galbini și 2 carboave a Dsale Alexandru Scântee din 9 Ianuarie 1846; un sinet de 1243 lei și 5 parale a jidovului Șmil Leib, ginerele lui Lupu Coșuleanu; un sinet de 70 lei a lui Iancu Ceaușu, un sinet de 118 carboave a jidovului Lupu și a cumnatului Carp; un sinet de 60 galbini a armanului Garabet Gheorghievici, din 15 Sept. 1840; un sinet de 10 carboave a jidovului Altar Merariul; și o țidulă a Dsale Post. Ilia Gherghel, de 40 galbini din 31 Dechembrie anul 1845”.
În privința celorlalți datornici, „Foae sătească a Principatului Moldovii” nu ne spune nimic. Despre datoria căminarului, ziarul (nr. 6 pe anul 1846) „publică spre obșteasca știință această ecsoflisire (ștergere a datoriei) a DsaleCămn.” la nr. 3341:
„În privire cu jidovul Iosip Rozănțfaig (numele apare modificat, ca și cel al căminarului, de altfel – N.N.), acel ce în trecutul lunii Ianuarie s-au tânguit că au pierdut un ghizdan cu niște sineturi (pentru a cărora aflare s-au urmat cuvinitele publicații) prin jaloba ce acum au dat, arată că unul din datornicii acelor sineturi, anume Dlui Căm. Gheorghi Emenovici, au plătit 200 galbini pe cât drept și datori după perdutul Dsale sinet”.

                                                                         – Ala Sainenco, Memorialul Ipotești –                                                                 Centrul național de Studii „Mihai Eminescu”

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...