spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTIstoricul Nicolae Iorga omagiat la 152 de ani de la naștere

Istoricul Nicolae Iorga omagiat la 152 de ani de la naștere

Luni, 5 iunie 2023, se împlinesc 152 de ani de la nașterea celui mai mare istoric român, Nicolae Iorga. Cu acest prilej, Casa Memorială „N. Iorga” din Botoșani, locul unde şi-a petrecut cele mai frumoase clipe ale copilăriei, va fi deschisă publicului între orele 9.00-17.00.

Vizitatorii vor putea parcurge expoziția de bază și cea temporară și vor putea audia fragmente din conferințele susținute de Nicolae Iorga în perioada interbelică.

Cine a fost Nicolae Iorga

Marele istoric Nicolae Iorga, cunoscut în întreaga lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei. Iorga a avut o activitate ştiinţifică excepţională, fiind autorul a 1003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, este autorul a numeroase sinteze, culminând cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.

S-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoșani, fiind fiul avocatului Nicu Iorga și al Zulniei, născută Drăghici. Rămâne orfan de tată în 1876, la vârsta de 5 ani, mamei Zulnia revenindu-i marele efort, mai ales material, al creșterii celor doi copii, Nicolae și George.

Anii săi de studiu încep acasă, la vârsta de cinci ani citind deja totul din biblioteca familiei. Studiile primare le-a urmat în cadrul Școlii de băieți Marchian din Botoșani. A parcurs, apoi, gimnaziul și liceul la Colegiul Laurian și, din anul 1883, a început să dea meditații colegilor pentru a crește veniturile familiei.

În anul 1886, a fost eliminat temporar din școală pentru că nu salutase un profesor și a decis să părăsească orașul și să se înscrie la Colegiul Național din Iași, fiind admis cu bursă, iar în 1889 își susține lucrarea de licență, cu mult înainte de terminarea celor trei ani de studii, absolvind cu “magna cum laude” Facultatea de Litere a Universității din Iași.

Cunoscător al limbilor clasice și moderne

Cunoscător profund al limbilor clasice și moderne, posesor al unei inteligențe atotcuprinzătoare, Iorga uimește vârfurile științifice și culturale ale țării. Acesta reușește să obțină o bursă în străinătate, în 1890, bursa “Iosif Niculescu”, o „bursă de trei sute de lei pe lună”, potrivit „Dicționarului Botoșănenilor”. Astfel, Iorga a fost de-a lungul timpului în Italia, Franța, Anglia sau Germania.

În vara lui 1894 Nicolae Iorga revine în țară. Între timp, îi apăruse în 1893, la Iași, prima carte “Schițe din literatura românească”, iar la București, “Poezii” (1890-1893). Totodată, scrie intens la numeroase periodice românești și străine, acoperind o sumă impresionantă de domenii. Astfel, începe, pentru scurt timp, activitatea de profesor (1894) și continuă să călătorească în străinătate în același scop al descoperirii izvoarelor istoriei românilor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...