vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTBacalaureat cu note din timpul anului școlar

Bacalaureat cu note din timpul anului școlar

Mii de cadre didactice din județul Botoșani au continuat greva și marți, iar calendarul examenelor naționale este pus sub semnul întrebării. Ministerul Educației ia în calcul echivalarea probelor de testare a competențelor de la Bacalaureat cu notele obținute la clasă. Sindicaliștii reiterează că haosul din învățământ se va încheia când Guvernul va pune în aplicare integral revendicările profesorilor.

Ministrul Educaţiei mizează pe spărgătorii de grevă

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat ieri că sunt 15.000 de angajați din educaţie (dintre care 10.000 de cadre didactice) care ar fi renunțat la grevă de pe 1 iunie până acum. Potrivit sindicatelor, erau încă în grevă, săptămâna trecută, circa 170.000 de angajați din educație, scrie Edupedu.ro.

Este pentru prima dată când ministra Ligia Deca a dat cifre ale angajaților aflați în grevă, după ce săptămâna trecută, în conferința de presă din 2 iunie, aceasta a evitat orice răspuns cu astfel de cifre, susținând că statistici despre personalul aflat în grevă pot fi comunicate doar de sindicate. Ligia Deca a făcut declarațiile după o întâlnire cu reprezentanții părinților, elevilor și sindicatelor. Este a treia săptămână de grevă generală în școli.

La Botoşani, la început de săptămână, aproximativ 2.300 de cadre didactice refuzau compromisul propus de Guvern, anunțând că refuză să desfășoare cursurile. În urmă cu două săptămâni, circa 2.800 de profesori intraseră în grevă. „Numărul s-a mai diminuat, dar continuă greva, fiind declanșată la nivel național. Nu suntem limitați să îndeplinim un anumit procent la nivelul județului”, preciza luni seară Liviu Axinte, președintele LSI Botoșani.

Bac cu note din timpul anului şcolar

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, ieri, în a treia săptămână de grevă a profesorilor, că probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului. „Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, măsură aplicată de minister în timpul pandemiei”, a declarat Ligia Deca.
„Nu cred ca este o soluție ideală, cred că trebuie date acele probe, dar dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”, a continuat Deca.
Ministra educației a accentuat că echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureatul 2023 cu notele obținute de elevi în timpul liceului „este o soluție pe care o luăm în calcul, alături de altele”.
Probele de competențe pentru Bacalaureat erau programate astfel:
-12-14 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
-14-15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
-14-16 iunie: Evaluarea competențelor digitale
-19- 21 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

Reguli noi la încheierea mediilor

În încercarea de a facilita încheierea anului şcolar în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei a publicat, în consultare publică, un proiectul de ordin, potrivit căruia:
– În anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
– În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Greva din Educație a început pe 22 mai și a determinat, până acum, amânarea cu o săptămână a Evaluării Naționale pentru clasa a VI-a și decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...