spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProtest pe termen nelimitat în instanțele din județ! Judecătorii au început să...

Protest pe termen nelimitat în instanțele din județ! Judecătorii au început să amâne dosarele

Magistrații din județul Botoșani s-au raliat la acțiunile de protest declanșate în țară și anunță că nu vor mai judeca decât cauzele urgente.

Magistrații protestează astfel față de prevederile proiectului legislativ care vizează modificările condițiilor de pensionare ale categoriei lor profesionale. Singura instanță care nu a anunțat trecerea la această formă de protest este Judecătoria Darabani, unde sunt numai doi magistrați și un judecător stagiar.

Astfel, începând de ieri, zeci de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată care nu fac parte din categoria cauzelor urgente au fost amânate fără niciun fel de dezbateri. În încheierile de ședință menționate la termenele de ieri s-a făcut o singură mențiune.

„Având în vedere Hotărârea nr 3 din 31 mai 2023 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Botoșani prin care s-a stabilit că, începând cu data de 1 iunie 2023 judecătorii acestui tribunal vor soluționa doar cauzele urgente, iar cauza de față nu se încadrează în astfel de cauze urgente, și pentru a se reveni cu citarea inculpatului la adresele indicate la dosar, se amână cauza”. La fel s-a întâmplat și la Judecătoria Botoșani, unde multe dosare au primit noi termene de judecată.

Și Judecătoria Dorohoi s-a alăturat protestului

„Acordă termen, având în vedere dispozițiile art. 6 din Hotărârea nr. 4 din 31.05.2023 a Adunării Generale a Judecătorilor Judecătoriei Botoșani potrivit căreia începând cu data de 01.06.2023 se vor judeca doar cauzele cu caracter urgent și faptul că prezenta cauză nu face parte din cele prevăzute expres”, se menționează în deciziile Judecătoriei.

Ultima instanță care a aderat la această formă de protest este Judecătoria Dorohoi, acolo unde Adunarea Generală a Judecătorilor a avut loc ieri (n.r. – marți, 6 iunie a.c.), fiind prezenți toți cei patru judecători. Aceștia au decis inițierea protestului începând de astăzi, 7 iunie a.c. Prin urmare, pe perioada protestului, care a fost inițiat pe termen nelimitat, judecătorii vor soluționa și aici doar cauzele urgente.

Protest față de modificările condițiilor de pensionare

Magistrații au decis să reacționeze astfel ca formă de protest față de prevederile proiectului legislativ care vizează modificările condițiilor de pensionare. Magistrații cer menținerea prevederilor articolului 211 din Legea 303/2022 cu privire la condițiile de vârstă, vechime în funcție și modalitatea de determinare a pensiilor de serviciu, fără a se realiza niciun sistem de etapizare a vârstei standard de pensionare și nicio modificare a bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Aceștia sunt convinși că, prin modificarea substanțială și intempestivă a condițiilor de pensionare, precum și a modului de calcul al pensiei de serviciu, se va determina o criză fără precedent a resurselor umane și o aglomerare a instanțelor, situație care nu va putea fi asanată prin efortul judecătorilor rămași în activitate, ci va transforma în haos principiile organizării judiciare. De asemenea, magistrații anunță că susțin demersurile legale pe care le vor întreprinde personalul auxiliar de specialitate și personalul conex din instanțe față de proiectul de lege privind pensiile de serviciu.

Guvernul a propus, în amendamentele trimise la Parlament, ca vârsta de pensionare să crească etapizat la 60 de ani până în 2035, dar va fi de 50 de ani începând din 2024. Magistrații vor avea cea mai scăzută vârstă de pensionare, raportată la cea standard, dintre toate categoriile care beneficiază de pensii speciale.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...