marți, noiembrie 12, 2024
AcasăLocalPrimele 200 de brățări pentru monitorizarea agresorilor au ajuns la Botoșani. Cum...

Primele 200 de brățări pentru monitorizarea agresorilor au ajuns la Botoșani. Cum funcționează totul (VIDEO)

Primele 200 de brățări pentru monitorizarea agresorilor au ajuns la Botoșani și urmează să fie folosite de către polițiști. Deja, două persoane din județ sunt monitorizate însă ca urmare a unor măsuri instituite de polițiștii din județul Iași. În plus, Centrul operațional a fost pus în funcțiune și va activa în sistem integrat cu Dispeceratul 112 pentru o mai bună sincronizare a intervențiilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Informațiile au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Astfel, începând cu 1 octombrie, județul Botoșani beneficiază de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), care vizează persoanele supuse ordinelor de protecție provizorii, ordinelor de protecție permanente și ordinelor europene de protecție. Sistemul, care este complet automatizat, urmărește respectarea restricțiilor impuse de justiție, contribuind semnificativ la protejarea celor aflați în pericol.

„Sistemul de monitorizare electronică este un pas important în protejarea victimelor violenței domestice și în monitorizarea respectării măsurilor dispuse de instanță. Acesta asigură o supraveghere eficientă și reduce riscul ca agresorii să încalce ordinele de protecție”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi.

Cum funcționează SIME
Sistemul funcționează prin intermediul unui dispozitiv electronice de tip brățară, purtat de persoanele supravegheate, plus două dispozitive de localizare tip telefon mobil. Aceste dispozitive monitorizează mișcările și respectarea restricțiilor impuse de instanță. În cazul unei încălcări – de exemplu, părăsirea unei zone interzise – dispozitivul emite automat o alertă în dispeceratul de urgență al Poliției. Alertele sunt gestionate de o echipă specializată de 10 polițiști, care au fost instruiți să intervină rapid în astfel de situații. Polițiștii acționează 24 de ore din 24, în ture și în tandem, după niște reguli bine stabilite. Astfel, în caz de alertă, unul trebuie să contacteze persoana protejată, iar celălalt persoana supravegheată. „Atunci când se generează o alertă, echipele noastre acționează după principiul cel mai apropiat polițist intervine, pentru a asigura o reacție promptă”, a mai explicat Delia Nenișcu. Pentru acest lucru, toate echipajele de poliție vor fi dotate în viitorul apropiat cu dispozitive de localizare tip GPS. În cazul unei alerte, persoanele supravegheate sunt obligate să urmeze instrucțiunile autorităților. „Dacă, de exemplu, o persoană părăsește ilegal imobilul unde are impusă restricția, aceasta trebuie să revină imediat și să contacteze organul de supraveghere”, a precizat la rândul său comisarul șef Ciprian Silveanu, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Botoșani. În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligației de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condițiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

Sistemul de Monitorizare nu înlătură toate riscurile
Deși sistemul electronic de monitorizare contribuie la prevenirea actelor de violență și la respectarea măsurilor de protecție, polițiștii recunosc că acesta nu garantează protecția completă a integrității fizice a persoanelor vulnerabile. Totuși, tehnologia permite autorităților să reacționeze rapid, contribuind la prevenirea unor situații de risc. „Este important ca persoanele protejate să știe că monitorizarea electronică nu înseamnă eliminarea totală a riscurilor, dar este o măsură suplimentară de siguranță care permite o intervenție rapidă”, a adăugat Delia Nenișcu.

O primă condiție pentru funcționarea sistemului este ca victima să solicite măsurile de protecție prin SIME. Apoi, victima și agresorul primesc câte un dispozitiv de localizare, asemănător cu un telefon mobil. „Esențial este ca atunci când pleacă de acasă, victima să poarte dispozitivul la ea, pentru a putea fi localizată de sistem”, a subliniat Ciprian Silveanu. La rândul său, persoana supravegheată trebuie să respecte toate măsurile impuse. Dacă pleacă cu brățara, dar fără dispozitivul de localizare, se declanșează alarma la poliție. La fel se întâmplă dacă nu respectă distanța sau itinerariul stabilit. În plus, distrugerea dispozitivelor de monitorizare este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform Codului Penal.

După utilizare, brățara revine la poliție, este igienizată și i se schimbă bateria, după care poate fi folosită pentru supravegherea altei persoane. Cert este că, odată montat, dispozitivul poate fi scos numai de către polițiști.

Scăderea cazurilor de violență domestica în Botoșani
Pe lângă implementarea sistemului de monitorizare, datele statistice prezentate de poliție arată o scădere a numărului de infracțiuni de violență domestică în județul Botoșani. În primele 8 luni ale anului 2024, s-au înregistrat 896 de fapte de violență domestică, în scădere cu 9,7% față de aceeași perioadă din 2023. În mediul urban, au fost raportate 352 de fapte, iar în mediul rural 544, ambele cifre fiind în scădere comparativ cu anul trecut. Cele mai frecvente infracțiuni sunt lovirea sau alte violențe (545 de cazuri), urmate de încălcarea ordinului de protecție (103 cazuri).

„Recomandăm tuturor victimelor violenței domestice să solicite ajutorul poliției cât mai repede și să ia în considerare opțiunea impunerii unui dispozitiv electronic pentru agresor, dacă acest lucru este posibil”, a conchis Delia Nenișcu.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.7 ° C
2.8 °
1.6 °
87 %
1.1kmh
100 %
mar
7 °
mie
9 °
joi
7 °
vin
7 °
sâm
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce se mai rezolvă cu centrul vechi, o să îndrăznească să facă poze și mai încolo, nu doar la intrare.

EDITORIAL

Un fior de disconfort și neliniște i-a cuprins pe liderii progresiști ai Europei - cu excepțiile notabile ale Poloniei și Ungariei, parțial și a...

EPIGRAMA ZILEI

Cad frunzulițe mii și mii, În ceață-i toată zarea, Se-așterne bruma peste vii Iar peste morți, uitarea... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...