Angajații Arhivelor Naționale, inclusiv filiala din Botoşani, au intrat luni în grevă generală, prima din istoria de 192 de ani a Arhivelor Naționale și a MAI.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În mai 2024, angajaţii de la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Botoșani, alături de colegii din toată țara, au decis să protesteze prin întreruperea activităţii şi anularea programului de lucru cu publicul. La începutul săptămânii trecute, pe 4 noiembrie, angajații au tras din nou un semnal de alarmă organizând o grevă de avertisment. În pofida eforturilor depuse și a demersurilor legale iniţiate, cerinţele pentru o salarizare echitabilă şi respectarea drepturilor legitime ale salariaţilor din serviciile judeţene nu s-au finalizat printr-un act normativ.
„Această grevă înseamnă întreruperea totală a lucrului. Deci, practic nu funcționează sala de studiu, nu avem relații cu publicul, nu primim email-uri. Suntem în instituție toți, însă nu desfășurăm niciun fel de activitate”, a declarat Rodica Crăcană, șefa Serviciului Județean Botoșani al Arhivelor Naționale.
„Nu cerem majorări, ci egalizarea salariilor”
Funcţionarii publici din cadrul MAI cer eliminarea discriminării salariale dintre structurile județene și aparatul central al instituției. Aceștia susțin că, deși Decizia nr. 80 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din 2023 a eliminat inegalitățile salariale în cadrul altor instituții, Arhivele Naționale rămân singura instituție unde aceste diferențe persistă.
„Vrem să ne fie rezolvate problemele pentru că nu cerem majorări, ci egalizarea salariilor. Nu cerem condiții de secolul 22, ci condiții normale de muncă. Ați văzut condițiile în care lucrează colegii noștri din țară. Noi poate stăm puțin mai bine ca spațiu, dar nu este ceea ce ar trebui să fie. Noi mergem până la capăt, bineînțeles, după consultarea colegilor pentru că suntem parte dintr-un sindicat. Ne vom hotărî la momentul respectiv în funcție de feedback-ul pe care îl vom primi de la oficialități”, a explicat Rodica Crăcană.