luni, iunie 23, 2025
AcasăLocalParadoxul românesc: muncim mai mult decât nemții, trăim mai prost decât oricine...

Paradoxul românesc: muncim mai mult decât nemții, trăim mai prost decât oricine în Vest

România se află pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în ceea ce privește durata medie a săptămânii de lucru, cu 38,8 ore lucrate, arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Grecii conduc acest clasament, urmați de bulgari și polonezi, în timp ce la polul opus se află țări precum Țările de Jos, Danemarca și Germania, unde media orelor lucrate este cu până la șase ore mai mică.

În ciuda numărului mare de ore petrecute la serviciu, productivitatea rămâne scăzută în statele din estul continentului. Specialiștii explică această discrepanță prin lipsa investițiilor în tehnologie, nivelul redus de automatizare, organizarea deficitară a muncii și gradul mai scăzut de calificare al angajaților.

Informațiile vin de la Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres. Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană, a fost în medie de 36 de ore în 2024, în scădere de la 37 de ore în 2014.

Sunt incluse atât persoanele care lucrează cu normă întreagă cât şi cele care lucrează part-time, precizează Eurostat.

Grecia conduce clasamentul

Există diferenţe semnificative în rândul statelor membre. Astfel, cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia cu 39,8 ore, Bulgaria cu 39 ore, Polonia cu 38,9 ore şi România cu 38,8 ore.

În România, Grecia sau Bulgaria, deși oamenii lucrează mai mult, tehnologia, capitalul, organizarea muncii și nivelul de calificare nu generează aceeași valoare economică precum în țările dezvoltate. Aceasta ar putea fi o posibilă explicație pentru care deși lucrează mult, cetățenii acestor țări trăiesc mai prost.

În unele țări, numărul mare de ore reflectă lipsa de automatizare, procese birocratice sau echipamente învechite, ceea ce obligă oamenii să muncească mai mult pentru a atinge același rezultat.

Astfel, în contrast, Ţările de Jos au avut anul trecut cea mai scurtă săptămână de lucru cu 32,1 ore, urmate de Danemarca, Austria şi Germania, fiecare cu 33,9 ore.

În 2024, activităţile economice din UE unde s-a înregistrat cea mai lungă săptămână de muncă au fost: agricultură, silvicultură şi pescuit, minerit şi activităţi extractive, şi construcţii, iar cea mai scurtă săptămână de muncă se înregistra în activităţile în care angajatorii sunt gospodării, educaţie, arte, divertisment şi activităţi recreative.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
20 ° C
20.6 °
20 °
61 %
2.2kmh
16 %
lun
26 °
mar
26 °
mie
30 °
J
28 °
vin
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Fiecare vine la spălătorie cu ce are. Unii cu maşina, alţii cu barca.  

EDITORIAL

Dacă ar fi să nu țin seama de proporții și să asemăn cu ceva conflictul dintre Israel și Iran, apoi cu siguranță bătaia cu...

EPIGRAMA ZILEI

Merge lebăda pe ape Către pui să îi îndoape, Neștiind că-n stuf, aproape, Un...din ăla vrea s-o pape.   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...