Profesionalismul și dorința de perfecționare continuă definesc echipa medicală a Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care a fost activă în cadrul primei ediții a Zilelor Spitalului, un eveniment științific dedicat schimbului de bune practici și promovării progresului medical.
Medicii botoșăneni au participat cu mai multe prezentări de specialitate, prin care au adus în prim-plan tehnici chirurgicale moderne, menite să îmbunătățească actul medical și să contribuie la o recuperare mai rapidă a pacienților.
Una dintre intervențiile remarcate a fost cea susținută de doctor Isabela Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală, care a prezentat tehnica laparoscopică TAPP (Transabdominal Preperitoneal) de abordare a herniilor. Această metodă minim invazivă presupune o intervenție chirurgicală prin cavitatea abdominală, oferind o mai bună vizualizare a structurilor anatomice și un risc redus de complicații postoperatorii.
„Tehnica TAPP permite nu doar o corecție eficientă a herniilor, ci și un confort postoperator crescut pentru pacient – mai puține dureri, o spitalizare mai scurtă și o reintegrare mai rapidă în activitățile zilnice”, a explicat medicul primar Isabela Elena Afrăsânei în cadrul prezentării.
Chirurgie laparoscopică în continuă dezvoltare la Botoșani
Aceasta a fost ulterior completată de medicul șef al secției, care a subliniat încă o dată necesitatea deschiderii și celei de-a treia săli de operații pentru secția de chirurgie. “Echipa de chirurgie laparoscopică trebuie să aibă o sală proprie, pentru că aceste intervenți minim invazive necesită nu doar personal bine pregătit și aparatură de ultimă generație, ci și infrastructura adecvată. Deschiderea celei de-a treia săli de operații este esențială pentru a putea interveni mai rapid și mai eficient în cazurile programate, dar și în cele de urgență. În acest fel, putem reduce timpii de așteptare pentru pacienți și crește capacitatea de răspuns a echipei noastre”, a precizat medicul primar Iulian Preda, medic șef al Secției de Chirurgie Generală. Alături de acesta au mai prezentat, în cadrul evenimentului, chirurgii primari Cristian Vicol și Laurian Radu.
Participarea echipei de chirurgi la eveniment subliniază angajamentul cadrelor medicale locale față de medicina de calitate și deschiderea către inovație. Astfel de evenimente nu doar că aduc un plus de cunoaștere în rândul specialiștilor, ci și contribuie, indirect, la creșterea încrederii pacienților în sistemul sanitar din județ.
Zilele Medicale ale Spitalului au reunit specialiști din mai multe centre medicale din țară, într-un cadru științific menit să încurajeze dialogul, colaborarea și schimbul de experiență între profesioniștii din domeniu.