marți, iunie 24, 2025
AcasăLocalPerformanță de excepție: un elev din Botoșani, locul I la olimpiada națională...

Performanță de excepție: un elev din Botoșani, locul I la olimpiada națională de limba latină

Un elev botoșănean a obținut, la sfârșitul lunii mai, premiul I la olimpiada națională de limba și literatura latină „Certamen Ovidianum Ponticum”. Competiția s-a desfășurat în perioada 23-25 mai, la Constanța.

Este vorba despre David Andrei Mănucă, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Acesta a concurat cu elevi de la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, Liceul Internațional de Informatică din Constanța și Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din București.

„Am ales această olimpiadă pentru că mi se pare un spațiu în care nu concurezi doar pentru note sau diplome, ci pentru a deveni mai bun, mai deschis, mai cultivat. Și pentru că aici am întâlnit oameni ca mine — pasionați, curioși, gata să vorbească cu entuziasm autentic.”, a spus David Andrei Mănucă despre olimpiadă.

“E un elev cu un foarte mare potențial”

Concursul are două etape, cea județeană și cea națională. La cea județeană, David a obținut 97 de punte din 100, iar la cea națională, 95 din 100 de puncte. Ambele etape cuprind traduceri și interpretări de text.

La etapa județeană și la cea națională, subiectul mai cuprinde și traducerea unor versuri la prima vedere. „A dat lovitura! I-a plăcut mai mult poezia decât proza, deși e mai greu de tradus. E un elev cu un foarte mare potențial, scrie foarte caligrafic și cu mare talent literar, acumulează mult într-un timp scurt și a muncit foarte mult și după orele de pregătire împreună. Sper să continue și să aducem împreună și alte premii Botoșaniului și, de ce nu, în anii următori (doar din clasa a XI-a poți participa la etapa internațională), României”, a spus prof.dr. Coca Dorica.

David a fost remarcat de către profesoară la orele de la școala la care învață, aceasta chiar dorindu-și ca elevul premiat să se înscrie la olimpiada de limba latină.

Pregătirea pentru această olimpiadă s-a desfășurat și în afara orelor de la școală, la Centrul de Excelență. „Pentru mine, limba latină nu e doar o materie de școală, ci un mod de a înțelege lumea din jur altfel. Prin latină am descoperit nu doar originile limbii române, ci și o cultură întreagă care stă la baza civilizației europene — filosofia, istoria, literatura, toate încep, într-un fel, cu Roma. Când traduc un text latin, simt că intru în mintea cuiva care a trăit acum mii de ani. Și, paradoxal, îl înțeleg. Îi înțeleg fricile, ambițiile, dorințele. Limba asta „moartă” e, de fapt, extrem de vie, dacă știi cum s-o citești”, a spus David.

Despre olimpiada de limba latină

Din 1993, cu puține excepții (în 2022 când competiția a avut loc la Botoșani), la Constanța, în luna mai, are loc concursul de limba latină „Ovidianum”. Aceasta constă în traducerea și analiza literară a unor versuri din opera marelui poet latin Publius Ovidius Naso, poet exilat, în anul 8 p. Chr., la Tomis, Constanța de astăzi.

În Italia, la Sulmona, locul nașterii poetului, se organizează, anual, etapa internațională a acestui concurs. România a avut, anul acesta, în aprilie, un lot format din patru elevi, doi din București și doi din Botoșani. Este vorba de elevii Apetroaie Costin și Vladimir Cotruță, ambii din clasa a XI-a, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” și au obținut Premiul pentru cea mai bună traducere străină, alături de colegii lor din București. Proba a durat cinci ore și au avut de tradus 42 de versuri și comentarea lor.

De-a lungul anilor, mai mulți elevi de-ai profesoarei Coca Dorica au participat în cadrul acestei olimpiade. Trei ani consecutiv (2008 – 2010) eleva Ionela Cuciureanu a obținut premiul I, finalizând prin participarea la etapa internațională, în clasa a XII-a. De asemenea, între anii 2022 – 2024, elevul Sebastian Șaguna a obținut consecutiv premiul I și a participat la etapa internațională.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
23.8 ° C
23.8 °
23.6 °
59 %
5.7kmh
88 %
mar
25 °
mie
31 °
J
25 °
vin
26 °
S
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi noul model de autospecială de urmărire de la Poliţie.    

EDITORIAL

Astăzi împlinim treizeci de ani de la prima apariție. Enunțul în sine ascunde aproximativ zece mii de ediții, în spatele cărora s-au aflat cel...

EPIGRAMA ZILEI

Carul, când are trei roți Și-o groază de stricăciuni Să îl miști din loc nu poți Nici cu boii cei mai buni... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...