sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNaționalTimişoara, capitală culturală europeană

Timişoara, capitală culturală europeană

Municipiul bănăţean a fost ales de un juriu internaţional dintre cele patru oraşe româneşti care au candidat.

 

Timişoara este oraşul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunţat, ieri, Steve Green, şeful juriului, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Bibliotecii Naţionale a României. Oraşul a fost ales de Juriul internaţional de experţi delegat de UE, transmite Agerpres.

Joi şi vineri a avut loc selecţia finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”, oraşele Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara susţinându-şi prezentările în faţa juriului.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a afirmat că diversitatea culturală ne ţine împreună, cultura fiind cea care generează un sens de apartenenţă la Europa.

La rândul său, Karel Bartak, şeful unităţii de coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcţiei generale pentru educaţie şi cultură, a declarat că această competiţie, devenită unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, deschide o serie de oportunităţi pentru ţările bătrânului continent în a se întâlni.

În opinia oficialului european, competiţia din România a fost una tensionată, programele celor patru oraşe candidate au fost inovative, conceptul tuturor dosarelor fiind acela de a crea o punte între toate culturile europene. Acest „concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea oraşelor europene către lume, iar sectoarele culturale şi creative au reuşit să reziste în aceste vremuri tulburi, altor branşe economice”, a spus Karel Bartak.

Felicitându-i pe competitori, preşedintele juriului, Steve Green, a subliniat că acest concurs nu are învinşi. „E un titlu pentru o viaţă şi nu pentru un an!”, a spus Green.

După anunţarea oraşului desemnat, primarul oraşului de pe Bega, Nicolae Robu, a declarat că această victorie este una „de echipă mare”, echipa fiind „comunitatea timişoreană în ansamblul ei”.

Edilul Timişoarei a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii obligă. „Este o răspundere uriaşă. Suntem conştienţi că greul de-acum începe!”, a spus Robu.

El a anunţat că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, cinci milioane de euro de la bugetul Consiliului Judeţean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, restul urmând să vină de la bugetul de stat.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...