Magistraţii se opun noilor legi ale justiţiei

0

CSM a avizat negativ şi proiectul de modificare a legilor justiţiei asumat de Parlament.

 

Magistraţii au respins proiectul de reformare a legilor justiţiei, asumat de parlamentarii PSD şi ALDE. Avizul este însă consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligaţi să ţină cont de el.

Au fost 11 voturi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru respingerea proiectelor, în timp ce şapte magistraţi s-au pronunţat pentru un aviz pozitiv.

Atât DNA, cât şi Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiţiei. „În principal, procurorii anticorupţie apreciază că, faţă de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraţilor, fără o expunere de motive corespunzătoare şi fără studii de impact, se impune o poziţie fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, potrivit Parchetului general, propunerile legislative „nu sunt fundamentate pe un studiu de impact şi pe o consultare prealabilă a magistraţilor, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”. „Expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanţă a legilor justiţiei cu anumite decizii ale Curţii Constituţionale, însă trebuie menţionat că aceste iniţiative, în loc de a propune modificări punctuale, adaugă la lege, cu consecinţa unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar”, se arată în documentul transmis CSM.

Printre principalele modificări propuse în acest pachet asumat de parlamentarii PSD şi ALDE se numără dublarea perioadei de formare profesională pentru judecători şi procurori, de la trei ani la şase ani. De asemenea, ar urma să fie înăsprite prevederile cu privire la răspunderea magistraţilor şi să fie schimbat modul în care este reglementată Inspecţia judiciară, printr-o transformare a acesteia într-o instituţie care să fie independentă, dar să fie coordonată de un consiliu de integritate despre care nu se vorbeşte însă foarte mult în proiect. Ar urma să fie dată o lege separată prin care să se stabilească ce instituţii vor face parte din acest consiliu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a adus critici proiectului de modificare a legilor justiţiei. Klaus Iohannis consideră că unele dintre prevederile cuprinse în aşa-numitul pachet al legilor justiţiei „sunt bune, oportune şi necesare”, dar atrage atenţia că este vorba şi de „o ciopârţire”. „De la a corecta legislaţia – ceea ce, în esenţă, ar fi fost un lucru bun – până la o ciopârţi, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a precizat preşedintele.

+0 -0
se încarcă...