Funeraliile ultimului rege al României vor avea loc pe 16 decembrie

Ultimul rege al României îşi va dormi somnul de veci în Necropola Regală de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş. Se va odihni lângă Regina Ana, cea care i-a stat alături mai bine de 70 de ani. Casa Regală a anunțat programul funeraliilor Regelui Mihai.

Miercuri, 13 decembrie, ora 11.00, trupul neînsuflețit va ajunge pe aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. De la ora 14.00 până la ora 18.00, corpul neînsuflețit va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Publicul nu va avea acces la evenimentul care se va desfășura în prezența Familiei Regale, reprezentanților instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale.

Miercuri, ora 18.00, trupul neînsuflețit va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei), unde va ajunge la ora 20.00. Ceremonia va avea caracter privat. Cei care vor dori să depună flori la catafalc vor putea veni la Sala Tronului, Palatul Regal după următorul program:

 

Miercuri, 13 decembrie, între 20.30 – 22.00

 

Joi și vineri, 14 – 15 decembrie, între orele 8.00 – 22.00.

 

Cei care vor veni la Palatul Regal pentru un ultim omagiu sunt rugați să respecte următoarele reguli: să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise, să nu poarte genți, sacoșe sau bagaje voluminoase, să nu fie însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile sau instrumente electronice, să dețină un act de identitate. Florile nu vor putea fi depuse personal la catafalc, ci vor fi lăsate în grădina din fața Palatului Regal. Fumatul și vorbitul la telefon, strict interzise.

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 10.55, corpul neînsuflețit va fi așezat pe un catafalc în fața Palatului Regal unde va fi oficiat un serviciu religios și o ceremonie militară.  La ora 11.35 Cortegiul funerar va merge pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Metropoliei.

Sâmbătă, de la ora 12.30 la ora 14.00, va fi oficiată slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

De la ora 14.15, cortegiul funebru se va deplasa spre Curtea de Argeș.

Sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 18.30, va avea loc slujba de îngropare în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare.

Noua Catedrală din Curtea de Argeș nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Deja ai votat!