spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăNaționalPSD forţează aprobarea statutului magistraţilor

PSD forţează aprobarea statutului magistraţilor

La solicitarea PSD, Biroul Permanent al Camerei Deputaților discută posibilitatea de a devansa votul final, în plenul Camerei, pe modificările aduse Statutului judecătorilor și procurorilor. Votul ar urma să fie dat luni după-amiază, după ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai. „Care e diferența dacă este astăzi sau dacă este mâine?”, a susținut vicepreședintele Camerei Florin Iordache.

De asemenea, la vot final, pe repede-înainte, PSD-ALDE doresc să introducă și proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, proiect care stabilește, practic, că opoziția nu-și mai poate susține în plen amendamentele respinse.

Votul final asupra Statutului judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004) ar fi trebuit, conform programului obișnuit, afișat și pe site-ul Camerei Deputaților, să să dea mâine, într-o ședință de plen.

Coaliția la putere dorește ca votul final asupra Statutului magistraților să se dea imediat după ce se încheie ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai.

Florin Iordache (PSD), vicepreședinte al Camerei și președintele Comisiei speciale în care s-au dezbătut legile Justiției, nu a reușit să ofere jurnaliștilor explicații credibile pentru devansarea votului.

„Pentru că, așa cum știți Legea 303 a fost discutată săptămâna trecută (…) Biroul Permanent va hotărî când va fi ședința de vot final. Că va fi azi, că va fi mâine, care e diferența dacă este astăzi sau dacă este mâine?”, a declarat Iordache.

La insistențele jurnaliștilor, care i-au transmis că, inițial, s-a anunțat votul final pentru marți și că protestatarii vor să organizeze manifestări împotriva modificărilor aduse Statutului magistraților, Florin Iordache a răspuns: „Doamnă, noi nu ținem ședințe de Birou Permanent în funcție de cum se organizează protestatarii. Dumneavoastră dezinformați sau ar trebui să informați mai mult”.

Pe masa Biroului Permanent ar putea ajunge, luni, și raportul întocmit de Comisia specială asupra modificărilor propuse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, raport finalizat și aprobat luni dimineața de Comisia Iordache. Biroul Permanent al Camerei Deputaților decide când va fi votul, dar nu este imposibil ca el să fie forțat tot pentru luni după-amiaza.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat de Camera Deputaților, miercurea trecută, pe articole, într-o şedinţă maraton care a durat peste 10 ore. Ca o dovadă că PSD-ALDE-UDMR doreau încă de atunci să dea și votul final, proiectul de modificare a Legii 303/2004 a fost înregistrat la Senat, ca și cum ar fi fost deja adoptat. Deşi la momentul miercuri după-amiaza nici măcar jumătate dintre articolele actului normativ nu fuseseră discutate în Camera Deputaţilor, proiectul a primit la Senat numărul de înregistrare B622/2017.

 

Principalele modificări aduse Statutului magistraților:

 

– Statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

 

„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

 

– Președintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor și procurorilor care au promovat examenul de capacitate. Abrogarea prevederii acum în vigoare a fost propusă de UNJR și a fost preluată, în Comisia Iordache, de reprezentanții PSD și ALDE.

 

– Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă și executivă.

 

– Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracţiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumatate. Tentativa se pedepsește.

 

– Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.

 

Forma a fost propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a fost preluată de PSD, ALDE și UDMR.

 

– Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. În forma actuală, în vigoare, Statutul magistraților prevede că „procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...