spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalViaţă de lux plătită doar cu bani cash

Viaţă de lux plătită doar cu bani cash

Fostul ministru Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica plăteau doar în bani lichizi în Costa Rica, evitând astfel cardurile bancare, potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul local „Diario Extra”. Banii i-ar fi primit de la un „presupus compatriot”.

Udrea şi Bica locuiau într-un complex de apartamente din zona Rohrmoser, Pavas, unde plăteau pe chirie 750.000 de coloni pe lună, adică aproximativ 1.100 euro. Însă aceste locuinţe nu erau singurele pe care le închiriaseră fugarele. Mai degrabă, scriu jurnaliştii din Costa Rica, acestea aveau o reţea de apartamente pe care le foloseau şi nu petreceau foarte mult timp în acelaşi loc, schimbând locaţiile zilnic. Cele două foloseau maşini moderne şi mâncau la cele mai bune restaurante din vestul capitalei San José.

Serviciile de securitate din Costa Rica le-au ţinut sub supraveghere strictă pe cele două în ultimele luni, mai scriu jurnaliştii din San José. Udrea şi Bica erau mereu însoţite de alte persoane atunci când ieşeau în public, se arată în Diario Extra, persoane care au rămas însă neidentificate până acum. Aceste persoane ar fi fost martore şi la momentul arestului.

 

Udrea şi Bica au făcut recurs

 

Fostul ministru Elena Udrea şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica au declarat deja recurs la decizia de arestare pentru o perioadă de două luni luată joi de către autorităţile din Costa Rica, a declarat, ieri, Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea. „Au calea de atac a recursului faţă de decizia judecătorilor din Costa Rica care a fost luată ieri (n.r. – joi), recurs care a fost şi declarat deja, din câte cunosc eu, şi urmează ca în zilele următoare să fie judecat. Procedura de extrădare este complexă. În perioada următoare, statul român trebuie să trimită întreaga documentaţie care stă la baza cererii de extrădare. Tot în cadrul acestei proceduri, vor fi formulate apărări de către avocatul Elenei Udrea din Costa Rica. Vor fi invocate aspecte privind statutul de refugiat pe care l-a obţinut în Costa Rica”, a spus Veronel Rădulescu, care este avocatul Elenei Udrea în România. El a spus că în această perioadă există şi varianta ca mandatul de arestare să fie revocat şi înlocuit cu arest la domiciliu sau cu o măsură similare controlului judiciar.

Avocatul a făcut referire şi la declaraţia şefului Interpol din Costa Rica, care a spus că a avea un copil nu reprezintă un impediment pentru extrădare. „Şeful Interpol nu ia decizii în justiţia din Costa Rica, iar declaraţiile unui reprezentant al Interpol nu au pentru mine o valoare juridică de adevăr, aşa cum va avea hotărârea judecătorească dată de către o instanţă a statului respectiv. Este o chestiune de interpretare. Am auzit că impediment la extrădare ar fi doar dacă ar exista un copil, cetăţean costarican, care are un tată costarican. Nu ştiu. Sunt chestiuni de nuanţă care vor fi analizate”, a precizat Veronel Rădulescu.

 

Două luni pentru extrădare

 

Şeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a anunţat joi că Elena Udrea şi Alina Bica se află în arest preventiv pentru două luni în centrul penal Vilma Curling în aşteptarea procesului de extrădare. „De obicei, odată ce efectuăm arestarea, guvernul care o cere are două luni la dispoziţie pentru a finaliza toate formalităţile necesare. Totuşi, cele două persoane reţinute au dreptul să facă recurs pentru ca procesul să nu fie dus până la capăt”, a declarat Chinchilla într-o conferinţă de presă difuzată pe canalul Agenţiei de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.

Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare „cel puţin până în acest moment”.

Şeful biroului Interpol Costa Rica a precizat totodată că „la final de august, început de septembrie”, un judecător costarican a validat mandatul internaţional de arestare, iar în perioada care a urmat până la reţinere s-a realizat o supraveghere tipică pentru aceste cazuri.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, pe 5 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 26 iunie, de magistraţii Înaltei Curţi la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...