spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăNaționalDragnea tergiversează procesul de la Înalta Curte

Dragnea tergiversează procesul de la Înalta Curte

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) trebuia să înceapă ieri judecarea apelului în dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni închisoare cu executare. Apelul în acest dosar a fost declarat atât de procurorii DNA, cât şi de către inculpaţi.

Procesul a fost repartizat unui complet format din cinci judecători, condus de Iulian Dragomir.

Acesta nu a putut debuta ieri, deoarece Liviu Dragnea, care nu s-a prezentat la proces, a trimis instanţei o cerere prin care a solicitat amânare pentru a-şi angaja un avocat. În aceste condiţii, completul ÎCCJ a amânat pentru data de 5 noiembrie începerea judecării apelului în dosarul DGASPC Teleorman.

Pe de altă parte, ieri, Liviu Dragnea a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti prin care cere anularea hotărârii Colegiului de conducere al Instanţei supreme prin care s-a decis că tragerea la sorţi a noilor completuri de cinci judecători se va face la începutul anului următor.

Şi cum nu este totul de ajuns, preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a delegat ieri atribuţiile lui Florin Iordache, care a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) pentru soluţionarea unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pe tema protocolul SRI – Parchetul General. „Din punctul meu de vedere, protocoalele sunt inadmisibile şi modul în care procurorul general a semnat aceste protocoale sunt de natură să creeze un conflict constituţional şi spun că ne gândim foarte clar să declanşăm un conflict constituţional datorită faptului că prin semnarea de către procurorul general a acestor protocoale, mă refer la cel din 2009 şi cel din 2016, a venit să adauge la Codul de procedură penală”, explica Iordache. Potrivit acestuia, protocolul din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală.

Toate aceste demersuri făcute ieri au ca scop tergiversarea cât mai mult a procesului, doar-doar se va adopta de către Parlament sau de către Guvern o lege sau o ordonanţă privind graţierea şi amnistia.


Proteste în faţa Înaltei Curţi

 

În faţa instanţei de judecată s-au adunat ieri, încă de dimineaţă, aproximativ 30 de persoane, susţinători ai lui Liviu Dragnea, majoritatea fiind persoane în vârstă. Ei au afişat pancarte cu mesaje precum: „Dragnea – proces politic”, „Nu Securitate”, „Fără protocoale”.

De asemenea, la Instanţa Supremă au venit şi câţiva protestatari #rezist, între cele două grupuri având loc un schimb de replici.

Jandarmii le-au solicitat susţinătorilor liderului social-democrat să elibereze trotuarul din faţa instanţei deoarece participă la o acţiune neautorizată, iar în caz contrar vor fi sancţionaţi contravenţional. În replică, o femeie i-a spus jandarmului că nu este un protest. „Nu ne-a organizat nimeni, e doar susţinere”, a afirmat femeia.

În schimb, unul dintre protestatarii #rezist a fost amendat cu 500 de lei de către jandarmi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...