RO-Alert nu trimite avertizări de cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs ieri dimineaţă, la ora locală 3:38, în judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 kilometri), Covasna (33 de kilometri), Întorsura Buzăului (37 de kilometri), Târgu Secuiesc (48 de kilometri) şi Vălenii de Munte (53 de kilometri).

Mişcarea telurică, cea mai puternică din acest an, a fost urmată de alte două. Una de 3,2 grade la ora 5:48 şi alte de 3,6 grade la 17:46.

Interesant, e că în urmă cu fix un an, pe 28 octombrie 2017, la ora 16:56, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, în județul Buzău, la adâncimea de 113,6 kilometri.

 

Nemulţumiri de la RO-Alert

 

Pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luat cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-Alert nu a transmis o avertizare legată de cutremurul de 5,8 pe Richter.

Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.

În septembrie, acesta a declarat într-o conferinţă de presă: „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur… Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Sistemul RO-Alert permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale. Sistemul  este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

 

Cutremure de peste 4 grade din acest an

22 august 2018: Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs la ora 17:52, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 122 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Odobeşti (42 de kilometri), Panciu (48 de kilometri), Râmnicu Sărat (50 de kilometri), Nehoiu (52 de kilometri) şi Focşani (54 de kilometri).

25 aprilie 2018: Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 20:15. Seismul a avut loc în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (23 de kilometri), Covasna (35 de kilometri), Întorsura Buzăului (43 de kilometri), Târgu Secuiesc (49 de kilometri) şi Vălenii de Munte (60 de kilometri).

14 martie 2018: Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter, revizuit în scădere la 4,6, s-a produs la ora 12:24, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 157 de kilometri. Seismul a avut loc la o adâncime de 139 de kilometri, în apropierea oraşelor Nehoiu (41 de kilometri), Covasna (45 de kilometri), Slănic-Moldova (52 de kilometri), Târgu Secuiesc (55 de kilometri) şi Odobeşti (56 de kilometri).

Deja ai votat!