spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalRO-Alert nu trimite avertizări de cutremur

RO-Alert nu trimite avertizări de cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs ieri dimineaţă, la ora locală 3:38, în judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 kilometri), Covasna (33 de kilometri), Întorsura Buzăului (37 de kilometri), Târgu Secuiesc (48 de kilometri) şi Vălenii de Munte (53 de kilometri).

Mişcarea telurică, cea mai puternică din acest an, a fost urmată de alte două. Una de 3,2 grade la ora 5:48 şi alte de 3,6 grade la 17:46.

Interesant, e că în urmă cu fix un an, pe 28 octombrie 2017, la ora 16:56, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, în județul Buzău, la adâncimea de 113,6 kilometri.

 

Nemulţumiri de la RO-Alert

 

Pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luat cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-Alert nu a transmis o avertizare legată de cutremurul de 5,8 pe Richter.

Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţine că sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.

În septembrie, acesta a declarat într-o conferinţă de presă: „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur… Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Raed Arafat.

Sistemul RO-Alert permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale. Sistemul  este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

 

Cutremure de peste 4 grade din acest an

22 august 2018: Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs la ora 17:52, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 122 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Odobeşti (42 de kilometri), Panciu (48 de kilometri), Râmnicu Sărat (50 de kilometri), Nehoiu (52 de kilometri) şi Focşani (54 de kilometri).

25 aprilie 2018: Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 20:15. Seismul a avut loc în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (23 de kilometri), Covasna (35 de kilometri), Întorsura Buzăului (43 de kilometri), Târgu Secuiesc (49 de kilometri) şi Vălenii de Munte (60 de kilometri).

14 martie 2018: Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter, revizuit în scădere la 4,6, s-a produs la ora 12:24, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 157 de kilometri. Seismul a avut loc la o adâncime de 139 de kilometri, în apropierea oraşelor Nehoiu (41 de kilometri), Covasna (45 de kilometri), Slănic-Moldova (52 de kilometri), Târgu Secuiesc (55 de kilometri) şi Odobeşti (56 de kilometri).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...