sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNaționalProcurorii lui Toader, respinşi de Iohannis

Procurorii lui Toader, respinşi de Iohannis

Klaus Iohannis a respins ieri propunerea făcută de Tudorel Toader la şefia DNA, în persoana Adinei Florea, pe „motive de nelegalitate”. Şeful statului a respins alte patru propuneri înaintate de ministrul Justiţiei: Florena-Esther Sterschi pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Elena Giorgiana Hosu pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Iuliana Nedelcu pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ şi Antonia-Eleonora Constantin pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ.

Klaus Iohannis a respins practic toate propunerile de numire înainte de Tudorel Toader.

„Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul Justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere”, se arată în comunicatul venit de la Cotroceni.

Lucrurile invocate de preşedintele Iohannis se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

De altfel, Klaus Iohannis lăsa de înţeles, luna trecută, că nu o va numi pe Adina Florea la DNA şi invoca aceleaşi condiţiile de legalitate ce nu ar fi îndeplinite.

Pe de altă parte, Adina Florea a candidat în acelaşi timp la o funcţie de procuror în Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Ea a susţinut în faţa membrilor CSM că cele două candidaturi nu au legătură una cu alta.

 

Ministrul Justiţiei, surprins de motivarea preşedintelui

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că nu l-a surprins refuzul din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la cei cinci candidaţi la funcţii de conducere în DNA şi DIICOT, în schimb a fost surprins de motivarea acestor respingeri. „Pe mine nu m-a surprins refuzul, după cum nu m-a surprins nici avizul negativ din partea CSM pentru revocarea procurorului general. Nu am fost foarte surprins de refuzul preşedintelui, dar, sigur, am fost surprins de motivarea, justificarea acestor respingeri, că sunt cinci. Preşedintele a vrut să meargă pe argumente de legalitate, că aşa îi dă voie legea, dar, după părerea mea, le-a greşit şi o să spun de ce. Pentru că a scris, nu a scris preşedintele, cineva de acolo, pe o pagină, nici pagina nu era toată ocupată, cam trei sferturi, adică se repetă – să schimbi doar numele şi nu ştiu ce acolo, că opţiunea e aceeaşi, şi în final spune că dosarul nu a avut între piesele lui şi răspunsul de la CNSAS precum că respectivii candidaţi nu au fost colaboratori ai fostei Securităţi”, a explicat Toader, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că obligaţia de verificare la CNSAS nu îi revine preşedintelui, ci CSM. Conform ministrului, CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, iar dacă nu o face există declaraţia anuală pe care magistraţii o dau pe propria răspundere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...