marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalMarile dosare de la Înalta Curte rămân fără judecători

Marile dosare de la Înalta Curte rămân fără judecători

Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri anularea hotărârii Colegiului de conducere al Instanţei supreme din 8 noiembrie, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, fiind suspendată şi executarea acestei hotărâri.

Magistraţii au admis o acţiune în instanţă depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în care acesta a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia instanţei nu este însă definitivă, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) poate face recurs atât pe suspendare, cât şi pe anulare.

De asemenea, magistraţii au admis o cerere depusă de avocaţii lui Dragnea privind sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu o excepţie privind dispoziţiile Legii privind organizarea judiciară.

Iniţial, Liviu Dragnea a dat în judecată ÎCCJ în legătură cu decizia Colegiului de conducere al ÎCCJ din luna septembrie, prin care s-a hotărât să nu fie aplicate noile reglementări privind formarea completurilor de cinci judecători.

Ieri, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a venit cu o completare şi a anunţat în sala de judecată că liderul PSD solicită atât suspendarea, cât şi anularea deciziei din 8 noiembrie a Colegiului de conducere de la ÎCCJ, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători.

Flavia Teodosiu a susţinut că noile completuri au fost trase la sorţi fără ca Instanţa supremă să aştepte publicarea de către Curtea Constituţională a motivării deciziei privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de cinci. Ea a afirmat că tragerea la sorţi a completurilor de cinci magistraţi de la Instanţa supremă este nelegală, iar lui Dragnea i-au fost încălcate drepturile procesuale.

În opinia avocatei, Instanţa supremă ar fi trebuit să-i tragă la sorţi doar pe preşedinţii completurilor şi nu pe toţi membrii.

Liviu Dragnea este judecat la Instanţa supremă în dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni închisoare cu executare.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...