joi, martie 28, 2024
AcasăNațional2019, an electoral. Încep pomenile de la guvernul PSD

2019, an electoral. Încep pomenile de la guvernul PSD

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de la Alba Iulia, că Guvernul va aproba prin memorandumuri două acorduri în Construcții și Educație. Acestea prevăd introducerea salariului minim brut lunar în domeniul construcțiilor de trei mii de lei „și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”, a arătat Dăncilă. Constructorii vor avea parte de o taxare pe muncă mai redusă, de fapt.

La Educație, după ce ieri ministrul Andronescu a anunțat un spor de 10% pentru suprasolicitare și un alt spor de condiții vătămătoare azi premierul a declarat că „vor fi acordate două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice, acordarea unei sume de până la cinci mii de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe pentru personalul didactic din mediul rural.”

Se va acorda și o primă de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural.” Cadrelor didactice cu o vechime de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie.”, a conchis Dăncilă.

Cadrele didactice sunt o categorie numeroasă și sindicatele din domeniu au arătat mari nemulțumiri ale membrilor, marea majoritate privind salarizarea și nu procesul de educație în sine. Guvernul nu a anunțat în schimb nici o mărire a bugetului furnizat pentru modernizarea învățământului din România, ci doar mărirea salariilor cadrelor didactice.

În domeniul construcțiilor, managerii se confruntă cu o crasă lipsă de personal și abia mai rezistă pe piață. Chiar în condițiile în care investițiile sunt la un minim istoric în România, la puținele investiții finanțate din județul Botoșani, la anunțurile de licitație făcute de primării sau de alte instituții județene nu s-a prezentat nimeni, chiar dacă unele licitații au fost repetate de șapte sau opt ori.

Premierul a mai anunțat subvenții pentru producătorii și exportatorii de materiale de construcţii, o firmă de stat care să cumpere produsele agroalimentare de la producători, conturi de economisire pentru copii, cu subvenții acordate de stat, creșterea de cinci ori a indemnizaţiilor acordate invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război de la 1 ianuarie 2019.

La toate astea se adauga creșterea salariilor la bugetari din ianuarie 2019 și creșterea pensiilor conform noii legi a pensiilor. Totul, pe fondul unei frânări a creșterii economice și a stopării oricărei investiții relevante în lucrările publice. Premierul asigură că există finanțare pentru toate aceste măsuri, fără să dea alte detalii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...