2 + 5 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, ieri, modificările aduse Codului de procedură penală.

Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia. În forma contestată la Curtea Constituţională a României (CCR), textul prevede că acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există probe din care rezultă „indicii temeinice” privind infracţiunea, iar forma în vigoare a Codului de procedură penală se face referire la „presupunere rezonabilă”. Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege, cel de „presupunere rezonabilă”, însă a fost adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că au fost operate toate modificările cerute de CCR. „Din punctul de vedere al majorităţii, am operat toate acele modificări pe care CCR le-a făcut, fie că discutăm de eliminarea în cazul articolelor declarate neconstituţionale, fie că discutăm de o reformulare în cazul articolelor asupra cărora CCR a stabilit că trebuie puse în concordanţă cu alte legi sau trebuie puse în concordanţă cu alte decizii ale CCR. Una peste alta. Acest raport al comisiei noastre va ajunge în plenul Senatului săptămâna viitoare, iar peste două săptămâni va fi rediscutat în comisie pentru a primi votul final şi în Camera Deputaţilor”, a precizat Iordache.

În legătură cu problema probelor obţinute în timpul percheziţiilor, Iordache a explicat că în timpul percheziţiei pot fi găsite şi alte probe care pot fi folosite.

USR consideră că modificările aduse Codului de procedură penală generează alte dispoziţii neconstituţionale şi va sesiza din nou CCR. Şi deputatul PNL Ioan Cupşa susţine că modificările sunt neclare şi dacă vor fi adoptate de Parlament în această formă liberalii vor fi nevoiţi să sesizeze CCR.

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...