marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalPSD amână votul pe legea pensiilor

PSD amână votul pe legea pensiilor

Proiectul legii pensiilor nu va intra, ieri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum a anunţat cu o zi înainte preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Adrian Solomon, după ce chiar PSD nu a fost de acord cu introducerea iniţiativei pe ordinea de zi pentru dezbatere şi vot final.

Motivul abandonării pentru moment a legii pensiilor este că PSD şi ALDE au rămas fără majoritate în cameră şi au nevoie de voturile UDMR pentru a-şi trece proiectele. Or, maghiarii conduşi de Kelemen Hunor au ameninţat că nu vor vota proiectul de lege din cauza respingerii unui amendament pe care îl depuseseră şi care viza persoanele cu dizabilităţi. „Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilităţi. Noi am introdus un amendament şi în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută şi se va discuta în continuare şi eu sper că se va găsi o soluţie. Amendamentul există şi noi îl vom susţine şi când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo şase-şapte amendamente, nu ştiu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a explicat Kelemen Hunor.

În acest context, social-democraţii nu au vrut să rişte introducerea legii pensiilor pe ordinea de zi, deoarece dacă proiectul nu ar fi întrunit minimum 165 de voturi, ar fi fost respins definitiv. În acest moment, PSD şi ALDE au împreună 163 de deputaţi, cu doi mai puţin decât majoritatea necesară.

Deşi PSD a pierdut oficial majoritatea în Camera Deputaţilor pe 3 decembrie, când patru parlamentari au demisionat din partid, formaţiunea condusă de Liviu Dragnea a rămas de facto în minoritate încă de la începutul sesiunii parlamentare, când mai multe proiecte ale social-democraţilor au fost amânate sau au trebuit modificate pentru a putea fi adoptate cu voturile altor partide decât cele care compun coaliţia.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de ieri a plenului Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 14 voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

Comisia a acceptat în majoritate amendamente ale PSD, fiind respinse, în cea mai mare parte, propunerile Opoziţiei.

 

Nici bugetul nu va fi votat

 

Dezbaterea parlamentară a bugetului pe 2019 a fost amânată pentru anul viitor. Decizia a fost luată de Guvernul Dăncilă şi vine pe fondul lipsei unui aviz din partea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în urma suspendării şedinţei de marţi, dar şi a problemelor întâmpinate de coaliţia PSD-ALDE, care nu mai este sigură pe majoritatea pe care o are în Parlament.

Sunt două motive invocate pentru decizia de a nu mai supune la vot în Guvern proiectul de buget pentru 2019.

Şedinţa de ieri a Consiliului a fost suspendată după trei ore şi jumătate de discuţii, iar o nouă şedinţă va avea loc pe 19 decembrie. Una dintre mize este bugetul instituţiilor din domeniul apărării. Dacă avizul CSAT lipseşte, bugetul ar putea fi atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) şi declarat neconstituţional.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că, chiar dacă bugetul va fi adoptat după 1 ianuarie 2019, nu vor exista blocaje în ceea ce priveşte plăţile, iar Guvernul este pregătit pentru o astfel de situaţie, în contextul în care legea prevede că poate fi utilizat modelul bugetului pentru anul anterior.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...