marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalRomânii nu vor amnistie şi graţiere

Românii nu vor amnistie şi graţiere

Românii, într-o majoritate covârşitoare, nu sunt de acord cu amnistierea faptelor de corupţie. Peste 90% dintre români se opun graţierii infractorilor condamnaţi pentru corupţie, respectiv amnistiei faptelor de corupţie, iar peste 74% dintre români nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea sub nicio formă, indiferent de faptele comise, conform unui studiu comandat de Geeks for Democracy, la începutul lunii decembrie şi realizat de Institutul de Studii Sociale şi Politice.

 

România merge într-o direcţie greşită

 

Cea mai mare parte a românilor 80%, susţin că, în România, lucrurile merg în direcţia greşită.

Amnistia şi graţierea condamnaţilor sunt considerate măsuri rele pentru societate (70%). Românii care consideră că amnistia şi graţierea sunt nişte măsuri bune şi foarte bune au, mai degrabă, următorul profil: locuiesc în mediul rural, au peste 45 de ani, educaţie sub medie şi au votat cu PSD/ALDE/UDMR la ultimele alegeri parlamentare.

Trei sferturi din populaţia ţării se opun măsurilor de amnistie şi graţiere.

Românii care sunt de acord cu aceste măsuri sunt mai apropiaţi de următorul profil: locuitor din zona rurală a regiunii istorice Muntenia, cu vârsta de peste 45 de ani şi cu educaţie sub medie sau medie, care la ultimele alegeri parlamentare a votat cu PSD/ALDE/UDMR.

 

Pedepse prea mici pentru violenţe

 

Când participanţilor la sondaj li s-au oferit exemple de acţiuni infracţionale care ar putea fi iertate de statul român, procentul celor care se opun amnistiei şi graţierii a crescut. Românii sunt puţin mai indulgenţi faţă de persoanele care au săvârşit acte de corupţie din bani publici şi mai puţin indulgenţi faţă de grupurile care au săvârşit acte de violenţă cu vătămare corporală (tâlhărie, viol etc).

În ceea ce priveşte pedepsele, şapte din zece români susţin că acestea sunt prea mici pentru actele de violenţă cu vătămare corporală (tâlhărie, viol, etc.) Totuşi, trebuie menţionat că aproximativ 15% dintre respondenţi nu au putut să evalueze în ce măsură pedepsele actuale sunt adaptate infracţiunilor. Votanţii PSD, ALDE şi UDMR sunt mai indulgenţi faţă de pedepsele pe care la pot primi agresorii faţă de votanţii opoziţiei.

Eliberarea deţinuţilor din închisoare prin recursul compensatoriu este considerată o măsură rea de peste jumătate dintre români. Cetăţenii care sunt de părere că eliberarea a fost o idee bună au, mai degrabă,  următoarele trăsături: locuiesc în regiunile Muntenia sau Moldova, au sub 45 de ani şi educaţie sub medie şi au votat cu Coaliţia de guvernare.

 

Lupta anticorupţie, un demers important

 

Trei sferturi dintre români consideră că faptele de corupţie ale politicienilor le afectează viaţa în mare şi în foarte mare măsură. Lupta anticorupţie este un demers important pentru opt din zece români.

Peste jumătate dintre cetăţeni consideră că modificările aduse Legilor Justiţiei şi Codurilor penale în ultimii doi ani sunt rele. Românii care au făcut această evaluare locuiesc în mediul urban, au vârsta sub 45 de ani, au studii superioare şi au votat cu partidele din opoziţie la ultimele alegeri parlamentare.

 

Românii vor să rămână în UE

 

Jumătate dintre români consideră că România nu este pregătită să preia preşedenţia UE.

Românii doresc într-o proporţie covârşitoare să rămână membră a UE. Românii cu vârste peste 45 de ani şi cei cu studii mai scăzute sunt cei care ar dori, într-o mai mare măsură, ieşirea României din UE. Nu există, totuşi, diferenţe în ceea ce priveşte preferinţele politice materializate prin votul la ultimele alegeri parlamentare.

Cercetarea a fost realizată de Institutul de Studii Sociale şi Politice în perioada 4-12 decembrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 1.064 de persoane. Marja de eroare este +/-3%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...