Iohannis, obligat să accepte revocarea miniştrilor

0

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, ieri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

Şeful statului a amânat numirea Olguţei Vasilescu în postul de ministru al Dezvoltării şi pe cea a lui Mircea Drăghici la Transporturi. CCR precizează că şeful statului este obligat „să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru” şi să răspundă motivat cererilor de numire a noilor miniştri.

În şedinţa CCR de ieri, părţile implicate în conflict şi-au susţinut punctele de vedere.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că şeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat pentru a ocupa o anume funcţie de membru al Executivului. „Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuţii concrete, responsabilităţi concrete, odată refuzat de preşedinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcţie de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, preşedintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcţie de ministru”, a declarat Toni Greblă.

De cealaltă parte, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a declarat că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială, întrucât a omis să se consulte cu şeful statului înaintea formulării propunerilor de miniştri, adăugând că premierul avea obligaţia de a demara consultări cu preşedintele pe această temă.

Deja ai votat!
se încarcă...