spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalMii de vieţi pierdute pe şosele

Mii de vieţi pierdute pe şosele

25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE în 2017, potrivit datelor statistice date publicităţii recent de către Comisia Europeană. În termeni socio-economici, costul unui asemenea bilanţ este de 120 de miliarde de euro.

În ceea ce priveşte România, rate deceselor în accidente rutiere a crescut la 98 de decese la un milion de locuitori în 2017, puţin peste Bulgaria ce ocupă locul secund în UE, cu 96 de decese la milion. Astfel, România ocupă poziţia fruntaşă în UE în acest clasament pentru al doilea an la rând. Nicio altă ţară nu a înregistrat un număr atât de ridicat, sau care să depăşească cifra de 80 de decese per milion. Potrivit aceloraşi date statistice, cele mai sigure ţări din Uniune au fost Suedia şi Marea Britanie, cu mai puţin de 30 de decese la un milion de locuitori.

În România au murit anul trecut 1.951 de oameni în accidente rutiere. Comisia Europeană a estimat costurile socio-economice a deceselor înregistrate în accidentele rutiere din România la trei miliarde de euro anual.

Comisia Europeană notează că drumurile din UE sunt cele mai sigure din lume, fiindcă au murit 49 de oameni la un milion de locuitori, în timp ce media mondială este de 174 de decese/milion de locuitori. „Dincolo de victimele directe ale accidentelor rutiere, întreaga societate ajunge să suporte costurile asociate cu ele, iar la nivelul întregii Uniuni vorbim de circa 120 de miliarde de euro anual. Acest fapt ar trebui să reprezint un impuls pentru noi eforturi în ceea ce priveşte încercarea de a face drumurile din UE mult mai sigure”, a transmis Comisia Europeană, potrivit publicaţiei „Business Insider”.

 

Bucureştenii, cei mai periculoşi şoferi

 

Potrivit unei statistici realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, întemeiată pe frecvenţa daunelor, cei mai periculoşi şoferi din România sunt bucureştenii. Datele arată că peste 6% din maşinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident. Bucureştenii sunt urmaţi în acest clasament de şoferii din Constanţa şi Iaşi.

În plus, conform aceluiaşi studiu, cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani: 6,15% dintre aceştia au provocat un accident. Cu vârsta, şoferii devin mai atenţi, astfel că, doar 4,59% dintre conducătorii auto de peste 40 de ani au produs un accident de circulaţie.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...