vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalAvertisment dur de la Comisia Europeană

Avertisment dur de la Comisia Europeană

În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni.

România este „din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” pentru misiunea de şase luni, a declarat Jean-Claude Juncker pentru ziarul german „Welt am Sonntag”. „Dar cred că Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE. Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva”, a afirmat Juncker, precizând că unii au îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Jean-Claude Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană. „Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului”, a arătat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a spus că România nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul PSD Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală. Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post.

 

Pesediştii ripostează dur

 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, susţine că Jean Claude Juncker are o percepţie total deformată despre ce se petrece în România. El susţine că menţinerea în funcţia de şef al reprezentanţei României la Comisia Europeană a Angelei Cristea „viciază în mod clar percepţiile şi opiniile pe care domnul Juncker le are despre România”.

Fostul ministru al Apărării mai precizează că nu Guvernul ţine blocate două ministere cheie, cu rol major în exercitarea preşedinţiei UE – Dezvoltarea şi Transporturile, ci preşedintele Iohannis şi că tot preşedintele Iohannis este cel care încalcă deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) şi legile ţării. „Dar toate aceste lucruri nu i se spun domnului Junker în informările care i se pun la dispoziţie. Sau poate că i se spun. Dar degeaba. Poate că tema domnului Junker este alta”, mai scrie preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

În încheiere, preşedintele Consiliului Naţional al PSD afirmă: „Ca să îl liniştim pe domnul Junker şi pe toţi cei care luptă cu disperare împotriva intereselor ţării, din interior şi din exterior, vom spune răspicat că Guvernul României a înţeles foarte bine care este rolul său la preşedinţia UE. Tocmai de aceea, România nu va mai accepta să fie certată sau sancţionată pentru lucruri care se întâmplă peste tot în Europa, dar pe care nu le văd aceiaşi oficiali atât de preocupaţi doar de soarta României”.

Poziţii similare au avut şi europarlamentar PSD Victor Boştinaru şi senatorul Liviu Pop, care l-au arătat cu degetul pe preşedintele Iohannis pentru situaţia din România. „Preşedintele Iohannis să înceteze cu atacurile care proiectează o imagine a României ca o ţară marcată de tensiuni interne care sunt de natură de a prejudicia preşedinţia”, susţine Boştinaru, în timp ce Liviu Pop afirmă: „Domnul Iohannis trebuie să numească doi miniştri. Poate domnul Juncker îi spune domnului Iohannis să respecte decizia CCR. Acest lucru nu ştiu dacă l-a declarat, dar poate-i face o scrisoare deschisă şi-l roagă să nu saboteze Guvernul României în ce priveşte activitatea acestuia”.

 

Victor Negrescu: „E un semnal de alarmă”

 

În schimb, fostul ministru PSD al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, susţine că poziţia lui Juncker este „un semnal de alarmă transmis de Comisia Europeană în sensul unui consens real între toate forţele politice şi toţi actorii instituţionali în tot ce înseamnă exercitarea acest mandat”. „România are ocazia să demonstreze că poate să aducă o valoare adăugată la nivel european şi pentru asta trebuie să nu practice un dublu limbaj, adică la Bruxelles să spui că eşti pro-european şi în ţară să spui altceva”.

În schimb, fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan a fost mult mai dur în declaraţii: „Ne aşteaptă şase luni de ruşine europeană. Şase luni în care astfel de declaraţii vor venit tot mai des. Şase luni în care miniştrii noştri, în frunte cu prim-ministrul ne vor face de râs constant, pentru că una e să-i ştii tu acasă, la guvern, la Palatul Victoria, şi alta să conducă şedinţe la nivel internaţional, cu experţi pe domenii din toată lumea, pentru că acolo nu mai poţi să ascunzi lipsa de competenţă. Niciunul din guvernul actual nu e capabil să aibă astfel de discuţii”.

O poziţie similară a avut şi europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan „Declaraţia preşedintelui Comisiei Europene confirmă că UE a pierdut încrederea în guvernul Dăncilă. Acest lucru e foarte grav. Pentru a conduce cu succes UE timp de şase luni principalul ingredient de care ai nevoie este încrederea”, susţine Mureşan.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...