eight − two =

A password will be e-mailed to you.

Aproximativ 15.000 de copii au primit o lovitură dură la începutul acestui an. Este vorba de copiii a căror părinţi sunt muncitori nerezidenţi în Austria şi primeau alocaţii de la statul austriac.

La 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare o lege care prevede indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. În cazul României, coeficient de ajustare este 0,484, ceea ce presupune o înjumătăţite a alocaţiilor.

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

Autorităţile de la Bucureşti acuză Viena de discriminare şi lasă să se înţeleagă că s-ar putea adresa Curţii Europene de Justiţie. „Statul român susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetăţenii români care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Problema alocațiilor copiilor muncitorilor români a fost ridicată şi în Germania. În vara anului trecut, primarii unor oraşe din Germania avertizau că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români.

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 4,40
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...