vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalAlianţei USR-PLUS i se interzice participarea la alegeri

Alianţei USR-PLUS i se interzice participarea la alegeri

Biroul Electoral Central a respins joi cererea de înscriere a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii conduse de Dacian Cioloş.

„Biroul Electoral Central (BEC) a decis astăzi în mod abuziv respingerea cererii de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare. Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales preşedinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloş a fost ales preşedinte PLUS în februarie 2019.

Ambele partide au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România”, se arată în comunicatul PLUS.

„N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide şi voinţa celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns.

Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianţa 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianţă şi de toate speranţele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preţ şi prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri.

Mai întâi, au încercat, luni în şir, să împiedice înregistrarea Mişcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianţa 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susţinerea a aproximativ 20% dintre români. Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoşi din procesul electoral.

Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să menţină echilibrul democratic”, precizează sursa citată.

Liderii PLUS anunţă că decizia va fi contestată la Înalta Curte.

„Vom merge mai departe şi dacă decizia ÎCCJ va fi defavorabilă, chiar dacă USR şi PLUS vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalţi. Vom merge alături în campanie şi vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a opri regimul Dragnea-PSD. Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie şi suntem dispuşi să ne batem până la capăt pentru asta”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, Dacian Cioloş a scris pe Facebook. „Este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total. PSD şi ALDE, împreună cu sateliţii săi, distrug principiul elementar al democraţiei prin încălcarea dreptului de a candida şi a fi ales. Vom face toate demersurile necesare şi vom protesta până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat. De la primul anunţ că intrăm în politică şi până astăzi suntem ţinta celor mai murdare atacuri. Când au văzut că nu ne lăsăm intimidaţi, au trecut la manevrarea politică a instituţiilor statului. Fac un apel la toţi membrii PLUS şi USR să se solidarizeze şi să luptăm împotriva acestui act nedemocratic”.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...