four × five =

A password will be e-mailed to you.

România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei pe 9 mai data la care Parlamentul a adoptat declaraţia prin care ţara renunţa la suzeranitatea otomană. Principele Carol a promulgat declaraţia pe 10 mai.

La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia va avea loc joi, de la ora 12.00, un ceremonial religios şi militar pentru celebrarea Zilei Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei.

Teritoriul românesc se găsea în punctul de întâlnire între interesele Rusiei şi cele ale Turciei. Rusia, încercând să îşi extindă influenţa în Peninsula Balcanică a declarat război Imperiului Otoman. România încă mai era supusă Înaltei Porţi. Pe 4 aprilie 1877, România semnase o convenţie militară cu Rusia permiţând trupelor să îi traverseze teritoriul pentru a ataca trupele otomane dincolo de Dunăre. Trupele Otomane au bombardat malul românesc al Dunării. Artileria română de la Calafat a atacat, la rândul său Vidinul controlat de Turcia otomană.

Pe 9 mai, Mihail Kogălniceanu, ministrul român de externe în acel moment, a susţinut discursul care a rămas în istorie: ”Suntem în stare de război cu turcii; legăturile noastre cu Înalta Poartă sunt rupte şi când va fi ca pacea să se facă nu crez că un singur român va mai consimţi ca România să reintre în poziţiunea ei de mai nainte, rău definită, hibridă şi jignitoare atât intereselor României, cât şi intereselor Turciei”.

Ministrul explica sensul şi responsabilitatea ce se doreau asociate gestului românesc: ”trebuie să dovedim că reclamăm independenţa pentru că şi noi ca naţiune avem dreptul să trăim cu viaţa noastră. Când toată Europa predică sentimentele de justiţie, este cu drept ca aceste sentimente să se răspândească şi asupra noastră şi să ne lase să trăim cu viaţa noastră proprie, răspunzând numai pentru greşelile noastre şi primind chiar pedepse pentru greşelile noastre, iar nu pentru ale altora”.

La o zi după ce Parlamentul a proclamat independenţa, la 10 mai, actul a fost promulgat de către domnitorul Carol I şi publicat în Monitorul Oficial.

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...