Război în Senat pe amânarea alegerilor

Bătălia pentru amânarea alegerilor a continuat şi astăzi, 3 noiembrie, în Senat, unde şedința camerei superioare a Parlamentului nu s-a putut ține însă. Astfel, şedința plenului Senatului, programată astăzi la ora 14.00, nu s-a putut ține din cauza lipsei cvorumului. În afară de senatorii PSD și ALDE, toți ceilalți au absentat. Inclusiv de la PSD au fost mai mulți absenți, astfel că președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunțat că amână începerea ședinței până când se va strânge numărul minim de aleși.

Ulterior, Cazanciuc a anunțat că ședința nu se poate ține din cauză că în sală erau doar 62 de senatori. Minimul necesar pentru începerea ședinței de plen era de 69 de aleși.

Pe ordinea de zi a ședinței de plen figura înlocuirea a doi membri în Biroul Permanent, conducerea Senatului, astfel încât PSD să recâștige majoritatea în acest for și să poată introduce în dezbatere legea ce permite Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Şi luni Biroul Permanent (BP) convocat pentru ora 13.00 nu s-a putut întruni tot din cauza lipsei cvorumului, după ce membrii PNL și USR au boicotat ședința. Astfel, legea care permite Parlamentului să ia o eventuală decizie de amânare a alegerilor din 6 decembrie nu a putut fi introdusă în circuitul legislativ.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, membră a BP, l-a acuzat pe președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, că a convocat „complet neregulamentar”, plenul acestei Camere legislative pentru marți cu scopul de a numi noi membri ai Biroului Permanent astfel încât să poată ține ședințele în ciuda boicotului PNL-USR.

 

PSD vrea să amâne scrutinul până în primăvară

 

Legea care dă Parlamentului posibilitatea să stabilească data alegerilor și, implicit, să amâne scrutinul fixat pentru 6 decembrie a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, astfel că nu a intrat încă în vigoare. PSD face demersuri pentru ca alegerile să fie amânate cu trei luni, însă liberalii insistă pentru începutul lunii decembrie.

Pentru a intra în circuitul legislativ, actul normativ trebuie să parcurgă o serie de etape, dintre care una este să treacă prin Biroul Permanent, care însă nu se poate întruni dacă nu are cvorum, adică dacă nu sunt prezenți la ședință minimum jumătate plus unul din totalul membrilor.

PSD a pierdut majoritatea în BP-ul Senatului, după ce Marian Pavel a fost ales pe 27 septembrie în funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, iar Ion Ganea a fost exclus din partid după ce a participat, săptămâna trecută, alături de PNL și USR, la boicotarea ședinței Biroului Permanent.

Deja ai votat!