Inovaţie la Horticultură: producţia de roşii crescută cu curent electric

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) au studiat timp de trei ani felul în care curentul electric poate ajuta la creşterea tomatelor, iar concluziile trase de specialişti spun că producţia poate fi cu până la 70% mai mare. Plantele sunt, explică aceştia, mai ieftin de întreţinut şi crescut, mai sănătoase decât dacă s-ar folosi substanţe chimice pentru fertilizarea lor sau diferiţi stimulatori de creştere.

Proiectului pe baza căruia s-au făcut aceste observaţii aparţine doctorandului universităţii – Mălin Gheorghiţoaie, coordonat de prof.dr. Vasile Stoleru, specialist în domeniu şi prorector al universităţii. Reprezentanţii USV spun că proiectul este unic în România fiindcă implementează folosirea curentului de joasă tensiune pentru stimularea creşterii şi dezvoltării tomatelor, ei apreciind că ar putea fi o alternativă reală pentru cultivatori.

„Iniţial, am pornit cu nişte baterii pentru a demonstra funcţionalitatea ideii în faţa profesorilor. La curenţi mai puternici, plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, la curenţi mai slabi erau stimulate. Practic, prin această metodă inedită sunt stimulaţi hormonii naturali din fructe, care în foarte multe situaţii, în culturile clasice, sunt perturbaţi de anumiţi factori de mediu. Astfel, se evită substanţele chimice periculoase pentru sănătate, la care apelează unii legumicultorii”, a declarat Mădălin Gheorghiţoaie.

Pe parcursul cercetărilor s-a constatat că producţia este mai mare cu până la 70%, iar costurile de producţie scad. Profesorul Vasile Stoleru spune că au crescut astfel fructe de peste 300 de grame, de dimensiuni mari şi care are calităţi nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic. „Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensităţi mici, nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creştere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, a punctat prof.dr. Vasile Stoleru.

Deja ai votat!