Spitalul mobil de la Lețcani va fi avansat în grad și trecut în rezervă

La un an de la aducerea modulelor componente la Leţcani, respectiv şase luni de la sistarea funcţionării lui, complexul modular este propus să treacă în administrarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean. Între timp, o comisie de consilieri judeţeni a lucrat la un raport care nu dezvăluie nimic nou: spitalul a fost o achiziţie bună, dar gestionată prost, conform Ziarul de Iași.

Comisia specială de analiză, alcătuită din consilieri judeţeni a finalizat raportul asupra situaţiei obiectivului de investiţii „Spitalul Mobil CoVid-19 Regiunea de Nord-Est România”. Documentul, în care se regăseşte şi menţiunea citată mai sus, recunoaşte că achiziţionarea spitalului a fost un lucru bun, dar că gestionarea lui a fost defectuoasă.

Fără să sufle niciun cuvânt despre dimensiunea mult prea mare a complexului ca să poată fi administrat cum trebuie de o instituţie publică (256 de paturi faţă de doar 56, câte au alte spitale similare din ţară), raportul enumeră câteva lipsuri. Astfel, predarea/primirea de la furnizorul turc, respectiv către Spitalul de Boli Infecţioase s-a făcut fără un inventar clar. Apoi, deşi e un spital de război, nu a beneficiat de utilităţile necesare – cum ar fi o anumită putere instalată a reţelei electrice. De asemenea, spitalul de tip NATO ar fi destinat ţărilor calde, astfel că funcţionarea lui pe timp de iarnă în România ar fi defectuoasă. Lipsește o comparaţie cu cele două spitale administrate de armată, la Timişoara şi Constanţa, realizate tot din module.

Comisia a mai constatat că unele echipamente medicale s-au defectat şi că altele n-au fost puse niciodată în priză, fiind în continuare sigilate în cutiile în care au venit. Totodată, Caietul de sarcini pe baza căruia s-a desfăşurat achiziţia în primăvara anului 2020 nu a fost bine pregătit, susţine comisia.

Raportul propune înfiinţarea unei administraţii a complexului, indiferent că acesta va fi redeschis sau va rămâne închis (în conservare). Separarea bunurilor între CJ Iaşi şi CJ Neamţ, instituţiile care au suportat financiar achiziţia complexului, este o altă propunere formulată de comisia specială.

În final, este invocată soluţia transformării spitalului mobil într-o secţie modulară pentru urgenţe, mai ales că printre dotări se numără o sală pentru intervenţii chirurgicale de mică anvergură şi cu două staţii PCR.

Achiziţionat cu aproximativ 11 milioane de euro, complexul instalat acum la Leţcani nu a prins nici trenul unui decont din fonduri europene, asociaţii precum Euronest, proprietarul spitalului, nefiind incluse în lista solicitanţilor. Dacă banii nu vor fi recuperaţi, trebuie menţionat şi că din termenul de garanţie al complexului au trecut deja 10 luni. Au mai rămas 14.

Deja ai votat!