spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalGuvernul, avertizat de ANRE că noua ordonanță pentru plafonarea facturilor va duce...

Guvernul, avertizat de ANRE că noua ordonanță pentru plafonarea facturilor va duce la dispariția unor furnizori de energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avertizat Guvernul că ordonanța de compensare a facturilor la energie ar putea duce la dispariția unor furnizori din piață. Informația apare într-un aviz transmis de ANRE la Guvern, potrivit G4Media, pe marginea documentului care a fost adoptat joi, însă nici până acum nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, la Digi24, că solicită revocarea conducerii instituției, care „subminează statul român și autoritatea Guvernului, a premierului și a nu mai puțin de 5 miniștri care au semnat această ordonanță”.

Avertisment dur în privinţa impactului asupra furnizorilor

Potrivit G4Media, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

ANRE a formulat aceste observații și recomandări într-un aviz la ordonanța de urgență aprobată joi de guvern. Ordonanța, despre care guvernul susține că are ca rol protejarea populației în fața creșterii prețurilor, introduce o serie de mecanisme prin care încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei și să interzică exportul de energie electrică.

Ordonanţă criticată de mediul de afaceri

Ministerul Energiei a publicat proiectul de ordonanță de urgență care aduce schimbări pentru schema de sprijin pentru facturi și a prelungit perioada de aplicare a măsurilor până în august 2023 (față de martie 2023), potrivit Economedia. Mediul de afaceri, printre care Confederația Patronală Concordia, a criticat modul de adoptare al noii ordonanțe de urgență.

Potrivit documentului, prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică. În schimb, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

În schimb, scad unele praguri de consum la energie electrică. Astfel, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de 0,68 de lei/kWh. Însă cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv, vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.

Până acum, prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.

Ordonanța scade de la 250 lei la 150 lei prețul cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă gaze către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

Guvernul obligă producătorii de gaze să vândă gazele folosite pentru producția de energie electrică cu 100 lei/MWh, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 octombrie 2023.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...