Astfel, doar în septembrie inspectorii au găsit peste 1.500 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată în luna septembrie şi au aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Recordul vine după ce guvernul PSD-PNL-UDMR a reintrodus din august suprataxarea contractelor de muncă part-time la nivelul salarialului minim cu program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrează mai puțin de atât.

Cu acea ocazie, mai multe voci din sectorul privat au avertizat că suprataxarea contractelor part-time va duce la explozia fenomenului muncii la negru. Bogdan Badea, CEO al companiei de recrutări eJobs, a declarat pentru Economedia că vor fi contracte care vor migra total către piața neagră, iar o parte dintre curieri s-ar putea orienta către ride sharing sau livratori.

„Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi”

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Acesta a atras atenţia că incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate.

„Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi. Având în vedere contextul actual în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituţiile cu responsabilităţi pe piaţa muncii şi cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, citat de Agerpres.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.