vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalRomânia începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova

România începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova

Hidroelectrica și Energocom au semnat, joi, un contract de furnizare de energie electrică de 100 MW pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, printr-o postare pe pagina sa oficială de Faccebook. Miercuri, Guvernul a modificat noua ordonanță din energie și a stabilit că producătorii sunt obligați să vândă energie la prețul de 450 lei/MWh către furnizorii și traderii din Republica Moldova.

„Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova”, a menționat Popescu.

Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Republica Moldova

Potrivit Economedia, prețul de 450 lei/MWh este prețul maxim la care producătorii din România pot vinde energie în prezent fără a fi supraimpozitați. Totuși, acest preț este mult sub prețul la care se cumpără energia pe piața spot, pe termen scurt, piața pe care în prezent se fac majoritatea tranzacțiilor de energie.

Începând de marți, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Republica Moldova, pentru a stabiliza sistemul de electricitate al țării, motivând această măsură prin faptul că bombardamentele de luni cu rachete rusești au avut efect asupra instalațiilor sale energetice.

Una dintre cele mai afectate țări de această decizie este Republica Moldova, care importa 33% din necesarul de electricitate din Ucraina.

Drept urmare, Transelectrica a decis să devanseze licitațiile de alocare de capacitate de export de energie către Republica Moldova, care inițial erau programate pentru sfârșitul săptămânii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...