joi, martie 28, 2024
AcasăNaționalCaz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în...

Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de 3 ani

Contactată telefonic, şefa secţiei a negat toate acuzaţiile, dar în urma investigaţiei „Ziarului de Iaşi” conducerea spitalului a verificat registrele de internare: tatăl şi mama medicului figurează cu „multiple perioade de spitalizare continuă” începând cu anul 2018, respectiv 2019. De luni, 31 octombrie, va fi constituită o comisie care va cerceta cazul.

„Tatăl stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, îngrijit continuu”

Surse din spital susţin că tatăl medicului, Nicolae Solovăstru, care este imobilizat la pat de mai mulţi ani, este îngrijit în mod constant în ultimii ani în cadrul Secţiei de Dermatologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Iniţial acesta era adus pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni de zile, dar în ultima vreme acesta stă aproape în permanenţă într-o rezervă.

Acolo este monitorizat continuu de către personalul medical de pe secţie, cu toate îngrijirea pe care o primeşte în mod normal un pacient internat pe o secţie de paliative: cazare în rezervă, hrănire şi spălare la pat, îngrijire zilnică, în permanenţă fiind cineva în salon şi asigurarea medicaţiei adecvate. O îngrijire similară într-un spital de profil poate ajunge la privat câteva mii de lei pe lună.

Stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, ca pacient, uneori i se face foaie de internare, alteori nu. Înainte îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secţie şi le primeşte de la farmacia spitalului. Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alţi 27-30 de bolnavi, câţi se află internaţi acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să îşi facă şi treaba de pe sector şi să stea cu el. Şi asistentele la fel. Iar acolo sunt probleme cu personalul care este insuficient, în secţie au mai rămas 6 infirmiere din 13 câte erau, iar turele s-au schimbat, de la 8 ore cât erau, acum sunt ture de 12 ore”, au precizat membri ai personalului medical care activează la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru „Ziarul de Iaşi”.

De asemenea, aceleaşi surse mai spun că circulă în interiorul secţiei informaţia că ar urma să fie adusă şi mama sa în perioada următoare. Aceasta se internează de obicei pe perioada iernii.

„A fost şi mama ei şi a stat jumătate de an, a plecat abia prin august, de obicei vine când e frig şi stă până în vară. Laura Gheucă-Solovăstru le spune angajaţilor: «Sunt părinţii mei şi nimeni nu poate să-mi facă nimic»„, au mai precizat sursele.

Dacă doriţi, vă invit să îl vedeţi, să îi vedeţi sonda, leziunile, v-ar convinge?”

Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a catalogat informaţiile primite de la sursele din spital ca fiind „o exagerare”, însă a confirmat că tatăl său a fost internat în mai multe rânduri în secţie, motivând că suferă şi de o problemă dermatologică care necesită îngrijire, pe lângă celelalte probleme de sănătate.

Practic, conform acesteia, şederea pe perioadă îndelungată la Dermatologie a tatălui este cauzată de faptul că bărbatul ar suferi de escare, răni care apar la nivelul pielii în cazul persoanelor imobilizate pentru mai mult timp la pat.

„Nu ştiu cine v-a informat, dar din punct de vedere medical eu sunt cea mai în măsură. Dacă escarele nu sunt probleme dermatologice, atunci ar trebui să externez toţi pacienţii pe care îi am. Tatăl meu a fost internat şi în Clinica de Dermatologie şi la ATI şi la Cardiologie, este un pacient cu multiple comorbidităţi, cu accidente vasculare multiple, cu hemipareză, afazic, cu sondă, cu escare. Nu a stat internat trei ani, el umblă prin spitale, a fost şi la ATI şi la Oncologie, a fost peste tot, umblă de mai mulţi ani, nu a stat doar aici. Dacă doriţi, vă invit să îl vedeţi, să îi vedeţi sonda, leziunile, v-ar convinge?”, ne-a spus prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...