vineri, februarie 3, 2023
AcasăNaționalSe reintroduc probele scrise la admiterea din 2023 la UAIC

Se reintroduc probele scrise la admiterea din 2023 la UAIC

Viitorii studenți care vor să-ți continue studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), vor avea de susținut și probă scrisă la admiterea din 2023.

Reprezentanţii UAIC au anunţat că au fost stabilite oferta de studii şi condiţiile de admitere pentru anul universitar 2023 – 2024. Iar pentru prima dată din 2020 încoace, de când au fost impuse restricţii de către pandemia de COVID-19, au fost reintroduse probele scrise pentru admitere la o parte dintre facultăţi. Este vorba despre facultatea de Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă.

Potrivit Ziarul de Iași, doar la Teologie Ortodoxă se mai păstrase o probă vocaţională, în rest, în ultimii ani, s-a intrat doar pe baza mediei de la bacalaureat, în diverse combinaţii sau selecţii de note, de la discipline sau a mediei generale. Acest lucru a generat situaţii absurde: spre exemplu toţi candidaţii admişi la Informatică aveau mediile cuprinse între 10.00 şi 9.80, departajarea făcându-se la criterii minore.

Pondere de 60% din media de admitere

Probele scrise vor avea o pondere de maximum 60% din media de admitere. Şi psihologia a anunţat că va introduce o probă eliminatorie de aptitudini în premieră anul viitor, după ce concurenţa este crescută de la an la an la această facultate.

„La cele 15 facultăţi ale UAIC, candidaţii pentru studii de licenţă vor putea alege dintre 89 de specializări, în timp ce pentru studii de master oferta cuprinde 129 de programe de studii. La 8 dintre cele 15 facultăţi ale UAIC, admiterea pentru studii de licenţă se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorităţii facultăţilor, pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi/sau a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%”, au transmis reprezentanţii UAIC.

Există 30 de specializări unde se predă în limbi străine, 6 la studii de licenţă şi 24 la studii de master. Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master. Şi anul acesta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează concurs de admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani. La filiala din Focşani, oferta de studii cuprinde şapte specializări, în timp ce filiala din Botoşani oferă trei specializări.

Înscrierea la toate cele 15 facultăţi ale UAIC se va putea face atât online cât şi fizic, în perioada 10-15 iulie 2023. Selecţia şi afişarea rezultatelor va avea loc între 17 şi 22 iulie 2023. Locurile rămase neocupate după sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 4-6 septembrie 2023.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.7 ° C
3.8 °
2.2 °
57 %
8.8kmh
16 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-4 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...