Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI MARŢI, 6 MAI 2025 15 MOZAIC Soluţia pentru integrama publicată numărul trecut: R, P, SOL, D, DEPASI, ALES, SATE, INIMI, LESINAT, MAT, DANSPATARU, PIPA, ARUNCA,O, H, NOTATII, ATENUA, STROPI, CITITORI, ATRACTIE, ECRAN.. Telefoane utile -Număr unic de urgenţe (Salvare, Pom- pieri, Poliţie): 112 - Poliţia de frontieră: 0231/959 - Jandarmerie: 0231/534.253; - Agenţia C.F.R.: 0231/534755; -Informaţii gară: 0231/534755; - Informaţii autogară: 0231/511129; - Agenţia TAROM: 0231/518222 -E.ONGAZ:0231/585886,0800.800.928 -DispeceratNovaApaserv:0374/106804; Index contor apă: 0374/106.802 - Farmacie non-stop: ROPHARMA - 073400066. DeranjamenteE.ONMoldova:0800800929 - ITM- 0231/ 534532 -Modern Calor 0231/517953 - A.C.R.: 0231/512162; - Tribunal: 0231/511739; - Cinema Unirea: 0231/511255; -Administraţia pieţelor: 0231/512392; - Protecţia mediului: 0231/584136; - OJPC 0231/512958;0331/401.000 - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: 0231/508.014, 0231/508.015 MONITORUL folose[te serviciile agen]iei: tel. 0231.585955 Partener ISSN 1453-3359 Monitorul ABONAMENTELE se pot face la oficiile din jude]. MONITORUL DE BOTO{ANI figureaz\ `n Catalogul Presei interne la pozi]ia 1059. Tipar offset: Tipomedia SEDIU: Aleea Mihail Kog\lniceanu nr. 4, tel. 515053, fax: 515130 REDACȚIA Editor: Cristian Moroșanu Secretar general de redacție: Anamaria Ionel Redactori: Sebastian Gheorghiu, Cristian Prisacariu, Tudor Chiriac, Raluca Panțiru Georgiana Şaramet Secretariat: Mirabela Simionov Șef serviciu difuzare: Laurențiu Gologan Consilier vânzări publicitate: Rus Bianca Tehnoredactare: Emanoil Păduraru Mica publicitate: Mariana Iftode DIRECTOR FONDATOR: George LAZ|R REDACTOR {EF: C\t\lin MORARU DIRECTOR MARKETING: Carmen LAZ|R Str.Aurel Vlaicu 78, Iasi Caricatura zilei Nu este momentul să vă ocupaţi de lucruri prea serioase. Aran- jaţi-vă o întâlnire cu persoana iubită şi încercaţi să o convin- geţi de stabilitatea sentimentelor dumneavoastră. Dacă doriţi să aveţi succes, ară- taţi-vă cât mai modest. Nu încercaţi să îndrep- taţi lucrurile după cum credeţi dumneavoastră de cuviinţă, deoarece nu veţi avea niciun spor. N-ar fi exclus să fiţi ceva mai pesimist, dar vizita unor cunoştinţe vă va scoate rapid din această stare. Nu vă simţiţi prea bine, lucru care vă cam îngrijorează. De fapt nu este nimic grav, atât doar că tre- buie să alocaţi mai mult timp odihnei. Relaţia cu asociaţii poate fi cam încordată, aşa că evitaţi discuţiile în contradictoriu. Sunteţi entuziast şi bine dispus. Puterea dumneavoastră de convingere este maxi- mă şi vă permite să obţineţi promisiuni importante. Vi se pro- pune o călătorie, dar nu e bine să o faceţi până nu vă veţi rezolva toate urgenţele. E necesar să discutaţi cu persoanele mai tinere din familie, pen- tru a ajunge la un acord în ce priveşte chestiunile familiale. E singura posibilitate de a rezolva problemele fără comentarii. Încercaţi să înăbuşiţi din faşă orice dispută. Sunteţi cam impresio- nabil şi nu este cazul să vă împiedicaţi prea mult în problemele celor din jur. Un câştig financiar vă va face să priviţi cu mult mai mare încredere spre viitor. ~n familie n-ar fi exclus sa asistaţi la schimbări. Energia dumneavoas- tră fizică şi mentală atinge cote maxime, de aceea v-aţi putea ocupa de orice vă face plăcere. Rezultatele nu vor întârzia să apară, mai ales că veţi găsi sufi- cientă lume dornică să vă susţină proiectele. Obţineţi o aprobare cerută cu mult timp în urmă. Cineva din fami- lie are probleme şi vă solicită ajutorul. Sfatu- rile dumneavoastră pot salva multă lume din încurcătură, dar ar trebui să fiţi precaut cu cei pe care nu-i cunoaşteţi bine. Aveţi ocazia să călăto- riţi cu un grup de prie- teni, ceea ce este exact ce vă doreaţi. Fiţi totuşi atent, căci sunt posibile mici acciden- te. În ceea ce priveşte relaţia cu cei din jur, evitaţi indis- creţiile, deoarece v-ar putea pro- voca neplăceri. Pentru astăzi ar fi de dorit să nu ascultaţi sfaturile celor mai tineri, care, deşi foarte binevoitori, dau dova- dă de multă superficia- litate. Cei vârstnici sunt cei care vă pot oferi stabili- tatea de care aveţi nevoie. Calităţile dumneavoas- tră vor ieşi din nou în evidenţă cu ocazia unei întâlniri cu mai multe cunoştinţe, popularita- tea dumneavoastră atingând cote maxime. În orice faceţi, discreţia trebuie pusă pe primul plan, altfel riscaţi neplăceri. Nu reuşiţi să vă odih- niţi aşa cum v-aţi dori, căci trebuie să puneţi la punct unele che- stiuni familiale, apăru- te peste noapte. O şuetă cu prietenii, la care veţi afla lucruri interesante, vă va face să vă simţiţi cât se poate de bine. HOROSCOP Ajunsă în pragul ado- lescenţei, Donnatela îşi vede familia destrămân- du-se sub presiunea pro- blemelor tipice pentru cartierele mărginaşe ale oraşelor româneşti din anii ‘90: şomaj, sărăcie, declasare, alcoolism. Salvarea ei din abjecţia cotidianului stă în poe- zie, graţie căreia trăieşte scurte momente de eva- dare, când „se extrage din realitate”, înălţându- se deasupra fiinţelor şi lucrurilor ce o înconjoa- ră. În ziua în care mătuşa sa şi patroana familiei sale, Florentina, îi găseş- te „agenda muncitoreas- că de scris poezii” şi o ridiculizează, Donnatela îşi arde textele şi devine o adolescentă rebelă care îşi va trăi, asemenea tuturor oamenilor, iniţie- rea în viaţa pământeas- că. Povestea ei seduce îndeosebi prin îmbinarea de candoare şi brutalita- te, de umor benign şi ironie distrugătoare în zugrăvirea tribulaţiilor eroinei ce-şi caută pro- pria cale în mijlocul unei lumi în derută. Romanul a fost publicat de editura „Polirom”. Apariţii editoriale Ingrediente: 200 gr ciocolată amăruie, 200 gr unt nesărat, 5 ouă, 50 gr zahăr, 50 gr făină, 1 linguriţă ness, 1 linguriţă esenţă cafea Mod de preparare: Rupem ciocolata bucă- ţele într-un vas şi untul îl tăiem cubuleţe. Punem vasul la foc mic şi amestecăm conti- nuu până ce amestecul devine omogen. Batem ouăle cu zahărul şi adăugăm făina. Omogenizăm. După ce amestecul de unt şi ciocolată s-a răcorit uşor îl încorporăm în amestecul de ouă. Nu adăugaţi ciocolată fier- binte fiindcă riscaţi să transformaţi ouăle în omletă. Adăugăm nessul şi esenţa de cafea. Ungem formele cu unt şi turnăm compoziţia astfel încât să umplem formele cam pe trei sferturi. Dăm la cuptorul încins în prealabil. Ele sunt încă uşor umede deasupra când sunt gata. Răsturnăm imediat pe un platou şi facem o tăietură mică ca să eliberăm ciocola- ta din interior. Decorăm cu zmeură şi frunzu- liţe de mentă. Vulcan de ciocolată Reţeta zilei “Donnatela” Beatris Serediuc

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=