Monitorul de Botosani
MONITORUL de BOTOŞANI LUNI, 12 MAI 2025 15 CALEIDOSCOP C ând cea mai bătrâ- nă femeie din lume a murit la 117 ani, s-a vorbit mult despre dieta ei cu trei iaurturi pe zi. Despre ce rol joacă, de fapt, iaurtul în longevitate, scriu jurnaliștii de la „The Guardian”. Supercentenarii - oamenii care trăiesc peste vârsta de 110 ani - sunt de mare fascinație într-o cul- tură care se teme de moar- te. Interviurile cu aceștia cer inevitabil să afle acel ingredient simplu care este secretul longevității lor extraordinare: un păhărel de whisky înainte de culcare, menținerea unor prietenii solide, o căsnicie fericită sau preze- nța constantă a unui ani- mal de companie? În cazul Mariei Bra- nyas Morera din Spania - care a fost cea mai bătrână persoană din lume până când a murit anul trecut, la venerabila vârstă de 117 ani - un posibil răspuns la această întrebare a fost iaurtul. Studiul care a încercat să descifreze norocul bio- logic al Mariei Branyas a arătat că, în ultimele două decenii din viața ei, con- suma trei porții de iaurt pe zi. Analiza microbiomului intestinal a indicat un număr neobișnuit de mare de bacterii benefice, cunoscute sub numele de bifidobacterii, care pot fi stimulate prin consumul de iaurt, precum și un „microbiom care conferă o probabilitate crescută de a avea o viață lungă și sănătoasă”, au scris cerce- tătorii. De ce tot ce crezi despre a trăi până la 100 de ani ar putea fi greșit Înainte să dai fuga la cel mai apropiat super- market și să îți umpli coșul cu produse lactate fermentate, sunt câteva lucruri de știut despre Bra- nyas și iaurt. Primul este că ea a făcut multe lucruri corect, nu doar că a mâncat iaurt, spune gastroenterologul profesor Emad El-Omar, directorul Centrului de Cercetare a Microbiomu- lui de la Universitatea New South Wales, din cadrul spitalului St Geor- ge din Sydney. Ea urma o dietă medite- raneană, bogată în legume și fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semi- nțe, și săracă în alimente procesate, carne roșie, zahăr adăugat și cereale rafinate. Această dietă oferă exact acei carbohi- drați complecși, fibre ali- mentare și alți nutrienți de care bacteriile intestinale benefice au nevoie pentru a prospera. „Dieta mediteraneană este probabil cea mai sănătoasă dietă în ceea ce privește compoziția sa și modul în care hrănește microbiomul” , spune El- Omar. „Dacă mănânci sănătos și ai un stil de viață sănătos, acest lucru se reflectă în compoziția și funcționarea microbiomu- lui tău, care începe să lucreze pentru tine, nu împotriva ta” , adaugă acesta. Branyas nu fuma și nu consuma alcool, făcea exerciții fizice în mod regulat și petrecea mult timp de calitate alături de prieteni și familie. Și avea o genetică bună. „A făcut primul lucru corect - a avut pări- nții potriviți” , spune pro- fesoara Clare Collins, nutriționistă la Universita- tea din Newcastle. „Pro- babil că au trăit pe o insu- lă mică, fără mașină, con- sumând mult pește, urcând și coborând dealuri, mâncând legume de la piața locală și adap- tându-și alimentația pe parcursul vieții” , mai spune ea. Așadar, ce rol ar fi putut juca iaurtul, dacă a jucat vreunul, în longevi- tatea Mariei Branyas? Iaurtul este interesant pentru că are bacterii vii în compoziția sa, în special un tip numit lactobacillus, spune conferențiarul Claus Christophersen, microbiolog la Universita- tea Edith Cowan din Perth. Aceasta este una dintre bacteriile care transformă laptele în iaurt, hrănindu-se cu carbohi- drații din lapte și produ- când acid lactic în timpul procesului de fermentare, ceea ce determină coagu- larea proteinelor din lapte. Lactobacillus este, de asemenea, o bacterie importantă pentru sănăta- tea intestinală, deși în mod obișnuit avem un nivel scăzut din aceasta, adaugă el. „Dacă ai mai mulți lac- tobacilli, pH-ul din intes- tin tinde să scadă, ceea ce este un lucru bun, pentru că ajută la ținerea sub control a agenților pato- geni și favorizează dezvol- tarea bacteriilor benefice atunci când pH-ul este puțin mai scăzut,” explică Christophersen. Lactobacillus pare, de asemenea, să aibă efecte benefice asupra sistemului imunitar. „Când vorbim despre sănătatea intestinului, ne referim adesea la intesti- nul gros, unde se dezvoltă bacteriile,” spune Chris- tophersen. „Dar în intesti- nul subțire există multe conexiuni cu sistemul imunitar” , mai spune acesta. Există, de asemenea, dovezi că bacteriile intes- tinale benefice produc propriile lor substanțe antimicrobiene, care ajută la suprimarea dezvoltării bacteriilor dăunătoare, spune El-Omar. „Practic, ele țin la dis- tanță bacteriile rele și per- mit coexistența și echili- brul natural care te prote- jează de infecții,” explică el. Interacţiunea cu creierul Tot mai mult, oamenii de știință încep să înțelea- gă interacțiunile pozitive dintre microbiomul intes- tinal și o serie de alte sis- teme ale organismului, inclusiv creierul. Iaurtul este și o sursă bună de bacterii benefice, pentru că grăsimile din produsele lactate ajută la protejarea bacteriilor de mediul foarte acid din sto- mac, astfel încât ele pot trece mai departe în intes- tinul subțire și gros. Dar nu toate iaurturile sunt la fel. „Este vorba de iaurtul care conține microorganisme vii, nu cel la pliculeț, cu regulatori de aciditate, conservanți, coloranți sau arome” , spune Collins. Raionul de lactate din orice supermarket este plin de o varietate ameți- toare de iaurturi, așa că Collins recomandă să ale- gem cu grijă. „Trebuie să mergi la supermarket spu- nându-ți: «Azi stau în fața raftului cu iaurt și am timp»,” spune ea. Asta înseamnă să citești etiche- tele și să elimini produse- le care conțin multe cifre - adică aditivi chimici - în lista de ingrediente. „Sau poți pur și simplu să cumperi iaurt grecesc simplu și să-l mănânci cu stoicism chiar dacă e foarte acru, sau să-l com- bini cu un pic de fruct, puțină scorțișoară sau ceva de genul ăsta,” spune Collins. Odată ce ai ales un iaurt bun, ajută și să-l consumi regulat, la fel ca Branyas. „Ea îl consuma de trei ori pe zi; practic, își hrănea comunitatea microbiană intestinală continuu, toată ziua,” spune Collins. Poate consumul de iaurt să te ajute să trăiești mai mult? O analiză a secretului supercentenarilor arată că aceştia ar mai putea avea un secret - consumul regulat de iaurt natural. Consumul de iaurt este benefic, cu condiţia să fie cu „etichetă scurtă”, adică să nu aibă regulatori de aciditate, conservanţi, coloranţi sau arome Emad El-Omar, gastroenterolog: „Dieta mediteraneană este probabil cea mai sănă- toasă în ce privește compoziţia sa și modul în care hrănește microbiomul”
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=