Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI LUNI, 12 MAI 2025 19 MOZAIC Soluţia pentru integrama publicată numărul trecut: R, O, A, A, A, CONSTRUCTII, MUTI, NAI, U, GA, IN- CIDENT, NC, DOTE, EI, T, N, STOPER, MAC, GRAU, IAR, POINTILISM, ESTET, US, ALIATA, ME, ARA- MAR, ILAR. Telefoane utile -Număr unic de urgenţe (Salvare, Pom- pieri, Poliţie): 112 - Poliţia de frontieră: 0231/959 - Jandarmerie: 0231/534.253; - Agenţia C.F.R.: 0231/534755; -Informaţii gară: 0231/534755; - Informaţii autogară: 0231/511129; - Agenţia TAROM: 0231/518222 -E.ONGAZ:0231/585886,0800.800.928 -DispeceratNovaApaserv:0374/106804; Index contor apă: 0374/106.802 - Farmacie non-stop: ROPHARMA - 073400066. DeranjamenteE.ONMoldova:0800800929 - ITM- 0231/ 534532 -Modern Calor 0231/517953 - A.C.R.: 0231/512162; - Tribunal: 0231/511739; - Cinema Unirea: 0231/511255; -Administraţia pieţelor: 0231/512392; - Protecţia mediului: 0231/584136; - OJPC 0231/512958;0331/401.000 - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: 0231/508.014, 0231/508.015 MONITORUL folose[te serviciile agen]iei: tel. 0231.585955 Partener ISSN 1453-3359 Monitorul ABONAMENTELE se pot face la oficiile din jude]. MONITORUL DE BOTO{ANI figureaz\ `n Catalogul Presei interne la pozi]ia 1059. Tipar offset: Tipomedia SEDIU: Aleea Mihail Kog\lniceanu nr. 4, tel. 515053, fax: 515130 REDACȚIA Editor: Cristian Moroșanu Secretar general de redacție: Anamaria Ionel Redactori: Sebastian Gheorghiu, Cristian Prisacariu, Tudor Chiriac, Raluca Panțiru Georgiana Şaramet Secretariat: Mirabela Simionov Șef serviciu difuzare: Laurențiu Gologan Consilier vânzări publicitate: Rus Bianca Tehnoredactare: Emanoil Păduraru Mica publicitate: Mariana Iftode DIRECTOR FONDATOR: George LAZ|R REDACTOR {EF: C\t\lin MORARU DIRECTOR MARKETING: Carmen LAZ|R Str.Aurel Vlaicu 78, Iasi Caricatura zilei Azi s-ar putea să vă contraziceţi cu unele persoane, dar nu tre- buie să vă supăraţi din acest motiv, pentru că ele nu intenţionează să se certe cu dumnea- voastră, ci pur şi simplu vor să îşi susţină propriile păreri. Încercaţi să fiţi răbdător! Este posibil ca unele tensiuni mai vechi să se acumuleze şi să ia naştere un scandal între dumneavoastră şi partener. Încercaţi să nu mai alimentaţi acest conflict şi să vă reprimaţi pornirile şi reacţiile exagerate. Comunicaţi şi coope- raţi foarte bine cu superiorii, iar la rândul lor, ei sunt foarte receptivi faţă de dum- neavoastră. Aceştia acceptă cu uşurinţă ideile dumneavoastră şi vă acor- dă mai multă libertate de decizie. Un sfat pe care l-aţi primit recent de la un prieten v-a rămas în memorie şi vă gândiţi să-l urmaţi. Astăzi puteţi să încercaţi să puneţi în aplicare acest sfat şi să vedeţi dacă func- ţionează. Ar fi bine să acceptaţi şi alte păreri. Vă simţiţi puternic atras de persoana iubi- tă şi vă exprimaţi sen- timentele cu multă pasiune. Sunteţi fericit şi mulţumit de felul în care decurge relaţia dumneavoastră, iar gesturile romantice vă impresionează pro- fund. Este posibil ca azi să puteţi obţine informa- ţii confidenţiale, de la o colegă de serviciu. Acestea vă vor ajuta foarte mult, în momentul în care vă veţi confrunta cu o situaţie destul de dificilă care se va ivi pe par- cursul zilei. Încercaţi să fiţi mai optimist şi să priviţi lucrurile dintr-o per- spectivă mai amplă. Nu vă loviţi de tot felul de idei preconce- pute, ci încercaţi să fiţi mai deschis şi să acceptaţi să schimbaţi unele lucruri în viaţa dumneavoastră. Încercaţi să vă eliberaţi de stresul acumulat din cauza problemelor familiale sau profesio- nale şi să vă concen- traţi atenţia asupra relaţiei sentimentale. Fiţi mai tandru şi mai afectuos cu persoana iubită, fără să vă mai faceţi tot felul de griji. Colaboraţi foarte bine cu colegii şi împreună reuşiţi să finalizaţi un proiect important. Superiorii vor fi pro- fund impresionaţi de rezultatele excelente pe care le veţi obţine şi vă vor răsplăti pe măsură. E posibilă şi o petrecere. S-ar putea să vă con- fruntaţi cu o problema neaşteptată, dar nu tre- buie să intraţi în pani- că. Păstraţi-vă calmul, pentru că nu aveţi motive de îngrijorare. Ştiţi cum să ieşiţi din această situaţie dificilă şi vă puteţi des- curca de minune. În cuplu, comunicarea este din ce în ce mai bună, iar dumneavoas- tră şi persoana iubită reuşiţi să cădeţi foarte repede de acord asupra unor lucruri din cauza cărora v-aţi certat. Amândoi sun- teţi mai dispuşi să faceţi compro- misuri. La serviciu vă descur- caţi foarte bine cu sar- cinile pe care le aveţi şi găsiţi soluţii practi- ce la problemele cu care vă confruntaţi. Aveţi parte de satis- facţii în relaţiile cu prietenii. Aceştia vă dovedesc cât sunt de loiali. HOROSCOP Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale litera- turii europene contem- porane. În 2005 i s-a acordat primul Interna- ţional Man Booker Prize. O meditaţie melancolică asupra capriciilor istoriei şi a ravagiilor timpului, care destramă familii şi năru- ie realităţi aparent imua- bile, „Cronica în piatră” urmăreşte destinul unui oraş din munţii Alba- niei, ale cărui ziduri sunt zguduite de invaziile succesive pe care le aduce al Doilea Război Mondial. Microromanul Vremea nebuniei este continuarea, la câţiva ani după sfârşitul războ- iului, a poveştilor din oraşul Gjirokaster. Acest epilog nu mar- chează întoarcerea la normalitate, ci consfin- ţeşte schimbarea ireme- diabilă pe care au sufe- rit-o oamenii, locurile şi vremurile. Romanul a fost publi- cat de editura Humani- tas Fiction. Apariţii editoriale Ingrediente: 250 gr carne tocată de vită sau mix, 2 fileuri anşoa în ulei, 2 căţei de usturoi, 1 lingură pastă de roşii, 1/4 linguriţă oregano uscat, puţină coaja rasă de lămâie, 100 gr mozzarella,2-3 frunze de busuioc sau pătrunjel, 1 lingură ulei de măsline, puţin ulei picant Mod de preparare: Se formează bile din carne de mărimea unei alune de pădure. Într- o tigaie se încinge uleiul, se adaugă anşoa tocate şi apoi chifteluţele. Se presară cu mult piper negru. Se lasă puţin, apoi amestecaţi. Când chifteluţele şi-au schimbat culoarea peste tot trageţi-le pe marginea tigăii şi în centru adăugaţi usturoiul strivit şi pasta de roşii. Amestecaţi apoi adăugaţi 50 ml apa şi oregano şi amestecaţi totul. Puneţi capacul pe tigaie şi fierbeţi 2 minute. Adăugaţi coajă de lămâie. Turnaţi conţinutul tigăii într-un vas termorezistent. Puneţi bucăţi de mozzarella printre chifteluţe. Presăraţi puţin pătrunjel sau busuioc tocat. Daţi vasul la cuptorul preîncălzit la 200C şi lăsaţi doar până brânza e topită. Scoateţi vasul din cuptor şi picuraţi ulei picant peste chifteluţe. Chifteluţe leneşe cu mozzarella Reţeta zilei „Cronica în piatră. Vremea nebuniei ” Ismail Kadare

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=