Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI MARŢI, 17 IUNIE 2025 12 CALEIDOSCOP V rei să ajungi la o vârstă înaintată cu o minte ageră și un corp sănătos? O parte din răspuns s-ar putea afla în ceașca ta de cafea, potrivit unor cercetări recente publicate de ziariștii de la CNN. „Femeile care au băut una până la trei cești de cafea cu cofeină pe zi în jurul vârstei de 50 de ani au avut șanse mai mari să ajungă la o vârstă înainta- tă fără boli cronice majore și cu o stare bună de sănă- tate cognitivă, fizică și mentală” , a declarat autoarea principală a stu- diului, dr. Sara Mahdavi, profesoară asociată la Facultatea de Medicină și Departamentul de Științe Nutriționale al Universită- ții din Toronto. Cercetătorii au analizat datele alimentare a peste 47.000 de femei care au participat la Studiul Asis- tentelor Medicale, potrivit cercetării prezentate la întâlnirea anuală a Socie- tății Americane pentru Nutriție din Orlando. Stu- diul a fost prezentat sub formă de rezumat, dar un manuscris mai detaliat al investigației va fi trimis spre evaluare în lunile următoare, a precizat Mahdavi. Femeile au fost chestio- nate la vârsta mijlocie și urmărite timp de 30 de ani pentru a se analiza ratele lor de mortalitate și incide- nța bolilor. „În acest studiu, am descoperit că un consum moderat de cafea cu cofei- nă în perioada mijlocie a vieții a fost asociat cu o probabilitate mai mare de îmbătrânire sănătoasă după 30 de ani” , a spus Mahdavi. Nu este vorba despre orice băutură cu cofeină Efectele au fost obser- vate în mod special în cazul cafelei cu cofeină, potrivit cercetării. Aceeași legătură nu a fost identifi- cată în cazul ceaiului sau al cafelei decofeinizate - iar consumul mai mare de cola sau alte băuturi răco- ritoare cu cofeină a fost asociat cu o probabilitate mai scăzută de îmbătrânire sănătoasă. „Aceasta ar sugera că, în mod special, cafeaua are efecte de menținere sau promovare a sănătă- ții”, a declarat dr. David Kao, titularul catedrei Jac- queline Marie Schauble Leaffer în domeniul boli- lor de inimă la femei și profesor asociat de medi- cină la Universitatea de Medicină Anschutz din Colorado, într-un e-mail. „Așa cum reiese și din alte studii, se pare că și de această dată cafeaua oferă un beneficiu aparte în comparație cu alte bău- turi cofeinizate” , spune acesta. Totuși, cercetarea este de înaltă calitate, a adăugat Kao, care nu a fost impli- cat în studiu. Studiul este, de aseme- nea, observațional, ceea ce înseamnă că are limitări în capacitatea sa de a exami- na o relație directă de tip cauză-efect. Noua cerceta- re poate doar să arate că un comportament și un rezul- tat tind să apară împreună, nu că unul îl determină pe celălalt. Cercetătorii au ținut cont de acest aspect și au ajustat datele în funcție de alți factori care ar putea lega consumul de cafea de îmbătrânirea sănătoasă, cum ar fi stilul de viață, demografia și alte difere- nțe alimentare, dar este totuși posibil să existe o altă variabilă implicată, a precizat Mahdavi. Însă legătura dintre cafea și îmbătrânirea sănă- toasă nu este surprinzătoa- re – este în concordanță cu cercetările anterioare, a spus Kao. Consumul moderat de cafea a fost asociat ante- rior cu riscuri mai mici de boli cronice, cum ar fi dia- betul de tip 2 și bolile car- diovasculare, a adăugat el. Este momentul să începi să bei cafea? Înseamnă asta că ar tre- bui să-ți formezi un obicei de a bea cafea dacă nu ai deja unul? Nu neapărat, a spus Mahdavi. „Cafeaua poate sprijini longevitatea, dar nu este o rețetă universal valabilă - mai ales pentru femei. Schimbările hormonale influențează modul în care cofeina este metabolizată, astfel că beneficiile depind de moment, de biologie și de starea de sănătate indi- viduală”, a spus Mahdavi într-un e-mail. Estrogenul inhibă o enzimă hepatică esențială pentru descompunerea cofeinei, ceea ce înseamnă că aceasta poate persista mai mult în organismul unor persoane - în special al celor care trec prin tran- ziții hormonale precum menopauza sau sarcina, ori care folosesc contra- ceptive orale, a explicat Mahdavi. Vârsta mijlocie, perioa- da analizată în acest stu- diu, este o etapă a vieții marcată de schimbări hor- monale și metabolice pen- tru femei, a adăugat ea. „Consumul moderat de cafea cu cofeină - de obi- cei una până la trei cești pe zi - poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru mulți adulți” , a spus Mahdavi. „Totuși, acest lucru nu trebuie interpretat ca o recoman- dare generală ca toată lumea să înceapă sau să crească aportul de cafea în scopul obținerii longe- vității”, precizează ea. Pe de o parte, datele nu pot spune dacă creșterea consumului de cafea ar ajuta la menținerea sănătă- ții, a spus Kao. „Cu alte cuvinte, deși femeile care beau 3 cești de cafea pe zi pot avea o funcționare mai bună pe termen lung decât cele care nu consumă deloc cafea, nu știm dacă o per- soană care nu bea cafea ar avea o funcționare mai bună dacă ar începe să consume 3 cești pe zi, comparativ cu situația în care ar rămâne neconsu- matoare” , a spus el într-un e-mail. Cine ar trebui să fie atent la consumul de cafea? Constatările sugerează că oamenii nu trebuie neapărat să își reducă con- sumul de cafea în numele îmbătrânirii sănătoase, a spus Kao. „Cafeaua este o parte importantă și pozitivă a vieții de zi cu zi în multe culturi din întreaga lume”, a spus el. „Pentru mulți… vestea că o cafea sau trei pe zi probabil nu dăunea- ză este binevenită” , spune Kao. Totuși, unele persoane trebuie să fie atente la con- sumul de cafea, inclusiv cele cu hipertensiune arte- rială, boli de inimă, anxie- tate și tulburări de somn, a declarat dr. Lu Qi, titular al catedrei HCA Regents Distinguished și profesor la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropi- cală Celia Scott Weather- head a Universității Tula- ne din New Orleans. Qi nu a fost implicat în această cercetare, dar a participat la un alt studiu recent care a arătat că acest consum de cafea dimi- neața are un impact mai favorabil asupra reducerii riscului de deces decât consumul pe parcursul întregii zile. Deși cafeaua poate fi un aspect plăcut al unei vieți sănătoase, ea nu înlocuie- ște alte comportamente benefice, precum alimen- tația echilibrată, exercițiile fizice și somnul de calitate, a adăugat Mahdavi. Cafeaua zilnică poate fi legată de o îmbătrânire mai sănătoasă Sara Mahdavi, profesoară Universitatea din Toronto: „Cafeaua poate sprijini longevitatea, dar nu este o reţetă universal valabilă” Cafeaua poate fi un aspect plăcut al unei vieți sănătoase, dar nu înlocuiește alte comportamente benefice Consumul moderat de cafea cu cofeină în perioada mijlocie a vieţii este asociat cu o probabilitate mai mare de îmbătrânire sănătoasă.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=