Monitorul de Botosani

MONITORUL de BOTOŞANI MARŢI, 20 MAI 2025 12 CALEIDOSCOP P e măsură ce adaugi mai multe alimente ultraprocesate în dietă, riscul de deces pre- matur din orice cauză cre- ște, potrivit unei meta- analize bazate pe cercetări care au implicat peste 240.000 de persoane. „Am analizat riscul ca o persoană să moară din cauza consumului crescut de alimente ultraprocesa- te între vârstele de 30 și 69 de ani, o perioadă în care moartea ar fi consi- derată prematură”, a declarat coautorul studiu- lui, Carlos Augusto Mon- teiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică la Școala de Sănătate Publică a Universității din São Paulo, Brazilia. „Am descoperit că pen- tru fiecare creștere de 10% a caloriilor provenite din alimente ultraprocesa- te, riscul de deces prema- tur crește cu aproape 3%” , a spus Monteiro, cel care a inventat termenul „ultraprocesat” în 2009, când a dezvoltat sistemul NOVA de clasificare a ali- mentelor în patru grupe, în funcție de gradul de pro- cesare. Grupa unu din sistemul NOVA cuprinde alimente neprocesate sau minim procesate, aflate în starea lor naturală, precum fruc- tele, legumele, carnea, laptele și ouăle. Grupa doi include ingrediente culi- nare precum sarea, ierbu- rile aromatice și uleiurile. Grupa trei este formată din alimente procesate care combină grupele unu și doi - conservele și legu- mele congelate sunt exemple relevante. Ce înseamnă ultraprocesat Grupa patru include ali- mentele ultraprocesate. Potrivit definiției lui Mon- teiro, alimentele ultrapro- cesate conțin puține sau chiar deloc alimente inte- grale. În schimb, ele sunt fabricate din „ingrediente ieftine manipulate chi- mic” și folosesc adesea „aditivi sintetici pentru a le face comestibile, gus- toase și care creează dependență”. „Nu există niciun motiv să credem că oamenii se pot adapta complet la aceste produse” , a scris Monteiro într-un editorial din 2024 publicat în revis- ta The BMJ. „Organismul poate reacționa la ele ca fiind inutile sau dăunătoa- re, iar sistemele sale pot deveni afectate sau dete- riorate, în funcție de vul- nerabilitatea fiecăruia și de cantitatea de alimente ultraprocesate consuma- te.” Noul studiu este înșelă- tor și va duce la confuzie în rândul consumatorilor, a declarat Sarah Gallo, vicepreședinte senior pen- tru politici privind produ- sele în cadrul Consumer Brands Association, orga- nizație care reprezintă industria alimentară. „Demonizarea produ- selor alimentare și băutu- rilor convenabile, accesi- bile și cu termen de vala- bilitate extins ar putea limita accesul la alimente bogate în nutrienți și ar putea determina evitarea acestora” , a spus Gallo într-un e-mail, „ceea ce ar duce la o scădere a calită- ții dietei, un risc crescut de îmbolnăvire cauzată de alimente și agravarea ine- galităților în sănătate.” Chi ar și o porţie pe zi contează Acest studiu nu este primul care identifică o asociere între efectele negative asupra sănătății și creșteri mici ale consu- mului de alimente ultra- procesate. Un studiu din februarie 2024 a descoperit dovezi „puternice” că persoanele care consumau mai multe alimente ultraprocesate aveau un risc cu 50% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare și de apariție a tulburărilor min- tale comune. Un consum mai ridicat de alimente ultraprocesate ar putea, de asemenea, crește riscul de anxietate cu până la 53%, de obezi- tate cu 55%, de tulburări de somn cu 41%, de dez- voltare a diabetului de tip 2 cu 40% și riscul de depresie sau deces prema- tur din orice cauză cu 20%. Cercetătorii din studiul din februarie au definit consumul ridicat ca repre- zentând o porție sau apro- ximativ 10% mai multe alimente ultraprocesate pe zi. Un studiu din mai 2024 a constatat că adăugarea a doar 10% de alimente ultraprocesate într-o dietă altfel sănătoasă poate cre- ște riscul de declin cogni- tiv și accident vascular cerebral, în timp ce cerce- tări din 2023 au stabilit că o creștere cu 10% a consu- mului de alimente ultra- procesate a fost asociată cu un risc mai mare de apariție a cancerelor din tractul digestiv superior. Se estimează că până la 70% din oferta alimentară din SUA este alcătuită din alimente ultraprocesate. „Două treimi din calo- riile consumate de copii în SUA provin din alimente ultraprocesate, în timp ce aproximativ 60% din die- tele adulților sunt formate din astfel de alimente” , a declarat Fang Fang Zhang, profesor asociat și șef al diviziei de epide- miologie nutrițională și știința datelor în nutriție de la Universitatea Tufts din Boston, într-un inter- viu anterior pentru CNN. Zhang nu a fost implicată în noua cercetare. O estimare globală a deceselor prevenibile Cel mai recent studiu, publicat în American Journal of Preventive Medicine, a făcut un pas suplimentar, estimând câte decese ar putea fi pre- venite în opt țări cu nive- luri scăzute, medii și ridi- cate de consum al alimen- telor ultraprocesate. „Decesele premature prevenibile cauzate de consumul de alimente ultraprocesate (UPF) pot varia de la 4% în țările cu consum scăzut, până la aproape 14% în cele cu cel mai mare consum”, a declarat autorul principal al studiului, Eduardo Augusto Fernandes Nil- son, cercetător la Fundația Oswaldo Cruz din Rio de Janeiro. Totuși, este important de menționat că studiul nu a putut determina dacă decesele au fost „cauzate de consumul de alimente ultraprocesate. Metodolo- gia acestui studiu pur și simplu nu poate stabili acest lucru”, a precizat într-un comunicat Nerys Astbury, specialist în nutriție și profesor asociat în domeniul dietei și obe- zității la Universitatea Oxford din Marea Brita- nie, care nu a fost implicat în studiu. Statele Unite au cel mai ridicat nivel de consum de alimente ultraprocesate din lume - aproape 55% din dieta medie a unui american, potrivit studiu- lui. Cercetătorii au estimat că reducerea consumului acestor alimente la zero ar fi putut preveni peste 124.000 de decese în SUA în anul 2017. În țările unde consumul de alimente ultraprocesate este scăzut, precum Columbia (15% din dietă) și Brazilia (17,4%), redu- cerea consumului la zero ar fi putut preveni aproape 3.000 de decese în Colum- bia în 2015 și 25.000 de decese în Brazilia în 2017, potrivit studiului. „Autorii au stabilit un nivel teoretic minim de risc egal cu 0. Asta impli- că un scenariu în care toate alimentele ultrapro- cesate sunt eliminate, ceea ce este extrem de nerealist și aproape impo- sibil în societatea actua- lă”, a spus Zhang într-un e-mail. „Ca urmare, povara estimată a decese- lor premature cauzate de UPF ar putea fi supraesti- mată.” Stephen Burgess, sta- tistician în cadrul MRC Biostatistics Unit de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a declarat că, deși studiul nu poate dovedi că alimente- le ultraprocesate sunt dău- nătoare, „el oferă totuși dovezi care leagă consu- mul acestora de rezultate mai slabe în ceea ce prive- ște sănătatea.” „Este posibil ca adevă- ratul factor de risc cauzal să nu fie alimentele ultra- procesate, ci un factor asociat, precum o condiție fizică mai bună - iar ali- mentele ultraprocesate să fie pur și simplu un martor nevinovat”, a spus Bur- gess, care nu a fost impli- cat în studiu, într-o decla- rație. „Însă, atunci când vedem aceste asocieri repetate în multe țări și culturi, apare suspiciunea că alimentele ultraproce- sate ar putea fi mai mult decât un simplu martor” , a adăugat el. Cel mai grav este că procentul cel mai ridicat al consumului de alimente ultraprocesate este în rândul copiilor Un studiu recent, citat de jurnaliștii de la CNN, arată cele mai recente rezultate știinţifice referitoare la consumul de alimente ultraprocesate. Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de deces prematur

RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=