Monitorul de Botoşani
MONITORUL de BOTOŞANI VINERI, 22 AUGUST 2025 5 LOCAL O familie din satul Roşiori (comuna Răchiţi) a găsit soluţia pentru a produce legume sănătoase şi gus- toase cu mai puţină muncă şi renunţând la soluţiile chimice pentru combaterea dăunătorilor. Soţii Mariana şi Vasile Pojar folosesc bondari polenizatori şi insecte prădătoare şi spun că nu s-ar mai întoarce la vechi- le metode. Mariana Pojar, legumi- cultor: „Am luat decizia pe propria răspundere şi am făcut foarte bine” Nevoia de a trece pe natural Soţii Pojar au început demult cultivarea legu- melor, de mai bine de 10 ani. De la un moment dat, însă, au simţit nevoia să încerce altceva în această activitate, deoarece au constatat că toată lumea fuge de chimicale şi ori- cum acestea fac tot mai greu faţă bolilor şi dăună- torilor plantelor. Doamna Mariana a aflat de vreo trei ani de varianta natu- rală, cu bondari poleniza- tori şi insecte prădătoare, dar a cântărit foarte mult până să ia o decizie, deoa- rece nimeni nu a încura- jat-o să treacă la această alternativă eco. „M-am documentat foarte mult. Aflasem de varianta cu insecte de vreo trei ani, dar nu m-a încurajat nimeni să le folosesc, nu ştiu care-i interesul. Am luat decizia pe propria răspundere şi am făcut foarte bine. Acum avem patru tipuri de insecte prădătoare, care acoperă tot ce înseamnă dăunători. De la trips (care este foarte distructiv şi lupţi cu el ani în şir chiar şi cu chimica- le), până la afide, muscu- liţa albă de seră şi păian- jeni. Insectele prădătoare pot să spun că sunt mai eficiente decât insectici- dele chimice ”, spune doamna Mariana. Ea susţine că şi această „tehnologie naturală” necesită cunoştinţe şi încredere, dar a avut noroc de ingineri specia- lizaţi care i-au dat cele mai potrivite sfaturi. „Soluţia cu insecte este extrem de eficientă. În solariile mari am izolat ferestrele cu plasă, deoa- rece acolo am pus şi bon- dari polenizatori. Aceştia au tendinţa să plece oriunde găsesc polen, deci trebuie spaţiu închis. Insectele prădătoare, în schimb, nu pleacă, ele rămân unde au dăunători de mâncare, pot să stea şi în solarii deschise, nu pleacă. Bondarii au rol în producţie, prin poleniza- re, iar insectele prădă- toare în protejarea cultu- rilor de dăunători. Insec- tele sunt compatibile între ele, pot convieţui” , spune doamna Mariana. Contra afidelor, spre exemplu, foloseşte insec- tele aphidoletes, care sunt administrate la sfatul unei doamne inginer din Arad. Insectele prădătoare sunt dezvoltate în laborator şi sunt livrate clienţilor cu periodicitate. Vasile Pojar, legumicul- tor: „Gândiţi-vă câtă muncă scutesc, că nu mai umblu cu instalaţia de stropit prin seră” Reţeta succesului egumicultorii Mariana şi Vasile Pojar spun că recolta de calitate porneş- te de la pământ şi răsad. Reţeta succesului este pentru ei folosirea de gunoi de grajd, paie, var şi răsaduri de calitate din soiuri profesionale. Pen- tru recolte bune şi natura- le folosesc doar fungicide ecologice şi strict la nevoie, bondari poleniza- tori şi insectele prădătoa- re. Acestea au ajuns să fie considerate adevăraţi membri ai familiei de legumicultori, deoarece îi scutesc de multă muncă şi le protejează sănătatea. „Dacă lumea ar opta pentru aceste insecte pră- dătoare, nu s-ar mai vinde chimicalele. Aici e vorba de calitatea legu- melor, de sănătatea noas- tră, a solului şi, cel mai important, de sănătate clienţilor”, mai spune doamna Mariana. Ea şi cu soţul ei au ajuns să vorbească în seră cu bondarii, alintându-i „copiii lor”. „Ia uitaţi-i cum îşi fac treaba. Zboa- ră din plantă în plantă, suntem mulţumiţi, slavă Domnului. Dovada sunt roadele astea. Nu mai avem flori «avortate», nu mai avem dăunători. Dar gândiţi-vă câtă muncă scutesc, că nu mai umblu cu instalaţia de stropit prin seră şi nu mai agăţ şi distrug plantele. Aici în cutie e «căsuţa» lor, vin şi pleacă. Nu-i schimbăm locul, să o găsească tot timpul, au urdiniş. Uitaţi aici pe spatele frunzei cum îşi fac treaba şi insectele prădătoare: toţi păianjenii şi ouăle lor sunt morţi”, spune dom- nul Vasile. „La noi în seră nu miroase a chimicale” Efectul muncii „micilor fermieri cu aripi” se vede şi altfel. „La noi în seră nu miroase a chimicale. Miroase doar a legumă, a roşie şi ardei. Avem roşii cherry care la gust zici că- s cireşe. Noi chiar le spu- nem cireşele” , adaugă doamna Mariana. În privinţa costurilor, legumicultorii din Roşiori spun că alternativa bio costă cam la fel ca şi cea cu chimicale, însă avanta- jele conexe înclină balan- ţa. „Dacă pun munca scu- tită, sănătatea noastră şi a clienţilor, producţia, noi suntem 100% pentru solu- ţia cu insecte prădătoare şi bondari. Scopul e să vindem către client un produs sănătos. Lumea s- a săturat de chimicale şi alergii. Am clienţi care special vin la mine, pentru că au copilaşi cu alergii la tratamente chimice” , spune doamna Mariana. Legume sănătoase produse cu bondari O familie din Răchiţi a găsit un „secret cu aripi” pentru recolte sănătoase şi produce legume bio folosind bondari polenizatori şi insecte prădătoare în loc de insecticide chimice. -Cristian MOROŞANU Aşa arată recolta familiei Mariana şi Vasile Pojar, produsă cu ajutorul bondarilor polenizatori şi a insectelor prădă- toare Soţii Pojar cultivă şi soiuri româneşti şi au tot timpul în testare mai multe tipuri de legume. „Am un soi românesc în testare care a «legat» până la vârf, asta şi dato- rită bondarilor poleniza- tori, şi are un gust care m-a impresionat. În total avem peste 10 soiuri în testare. Le alegem pe cele care sunt cele mai bune la gust, la producţie şi cu rezistenţă la boli” , spune doamna Mariana. Roşiile cultivate de ea sunt deja renumite. „La degustarea de la firma Marcoser din Galaţi am fost remarcată pentru gust, producţia şi calita- tea roşiilor. Noi căutăm să oferim ce e mai bun clienţilor” , mai spune doamna Mariana. Soţii Pojar cultivă inclusiv roşii cherry negre, recomandate per- soanelor cu diabet. „Au şi producţie, şi gust. Bine, mai acrişoare, că aşa şi trebuie să fie pen- tru persoanele cu dia- bet”, spune domnul Vasile. Legumele cultivate de soţii Pojar pot fi găsite la piaţa volantă de dumini- că dedicată producători- lor locali, în Piaţa Mare, la poarta gospodăriei lor din Roşiori, însă familia este prezentă cu produse- le şi pe reţelele de socia- lizare. Soiuri pentru toată lumea Pentru a produce legume de cea mai bună calitate, de la răsad la recoltă este foarte mult de muncă
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=