Monitorul
MONITORUL de BOTOŞANI LUNI, 23 IUNIE 2025 12 CALEIDOSCOP D acă ai auzit că vinul roșu este mai bun pentru sănătate decât berea sau băuturile spirtoase, sau că băuturile clare precum vodca sau ginul sunt mai puțin dăunătoare decât cele închise la culoare, precum romul sau whis- key-ul, avem vești proas- te. „Alcoolul e alcool”, a spus Jürgen Rehm, cerce- tător principal la Centrul pentru Dependență și Sănătate Mintală din Toronto. Consumul ori- cărui tip de alcool, în orice cantitate, este dău- nător pentru sănătate. Totuși, spun experții, uneori nu este realist sau practic ca oamenii să evite complet alcoolul. Așadar, dacă alegi să bei, există câteva strategii prin care îți poți reduce riscurile și poți evita unele dintre efectele neplăcute ale consumului de alcool, precum mah- mureala. De ce este atât de dăunător Când consumi o băutu- ră alcoolică, corpul tău transformă etanolul din băutură într-o „substanță extrem de toxică” numită acetaldehidă, care poate deteriora ADN-ul, a explicat Timothy Stoc- kwell, cercetător în domeniul alcoolului la Universitatea din Victo- ria, Canada. Multe țesuturi din corp - inclusiv cele din gură, gât, ficat, colon și sâni - sunt vulnerabile la acest tip de afectare. Iar când ADN-ul este reparat, pot apărea mutații canceroa- se. Acesta este motivul pentru care consumul de alcool crește riscul de a dezvolta cel puțin șapte tipuri de cancer, a decla- rat Katherine Keyes, pro- fesoară de epidemiologie la Universitatea Colum- bia. Consumul excesiv de alcool - definit ca opt sau mai multe băuturi pe săp- tămână pentru femei, sau 15 sau mai multe pentru bărbați; ori patru sau mai multe băuturi la o singură ocazie pentru femei, res- pectiv cinci sau mai multe pentru bărbați - este, de asemenea, asociat cu numeroase alte afe- cțiuni de sănătate. Aces- tea includ boli de inimă și ficat, depresie, anxietate și probleme de memorie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Cu cât băutura conține mai mult etanol, cu atât este mai dăunătoare, a spus dr. Keyes. O modali- tate de a evalua acest lucru este să te uiți la pro- centul de alcool în volum (A.B.V.), pe care produ- cătorii sunt obligați să-l menționeze pe etichetă. Dacă, de exemplu, alegi între două beri de aceeași dimensiune, dintre care una are 4% A.B.V. și cea- laltă 8%, berea cu 4% te va expune la doar jumăta- te din cantitatea de eta- nol. În general, berea con- ține mai puțin etanol decât vinul, iar vinul con- ține mai puțin decât bău- turile spirtoase, precum vodca sau tequila, a adău- gat dr. Keyes. Totuși, pot exista variații mari chiar și în cadrul acelorași cate- gorii, a avertizat dr. Stoc- kwell. Unele beri tari, de exemplu, pot avea un A.B.V. mai mare decât al unor vinuri (sau chiar decât al unor băuturi spir- toase, în cazuri extreme). Cum să bei în mod responsabil O regulă bună pentru a reduce expunerea la eta- nol este să alegi, în gene- ral, băuturi cu un procent mai mic de alcool (A.B.V.), spun experții. Însă este important să fii atent și la cantitatea pe care o consumi. O porție standard de 355 ml de bere cu 5% A.B.V. conține, de regulă, aceeași cantitate de etanol ca 150 ml de vin cu 12% sau 45 ml (adică un shot) de băutură spirtoasă cu 40%. Poate fi dificil să calcu- lezi A.B.V.-ul unui coc- ktail, a explicat dr. Peng- Sheng (Brian) Ting, pro- fesor asistent de medicină clinică la Facultatea de Medicină a Universității Tulane, deoarece acestea sunt adesea preparate cu sucuri, băuturi carboga- zoase și uneori mai multe tipuri de alcool. Din acest motiv, el recomandă să optezi pentru vin sau bere în situațiile în care vrei să știi exact cât etanol con- sumi. Unele tipuri de alcool sunt, de asemenea, bogate în calorii, iar consumul excesiv poate crește riscul de îngrășare și obezitate. În plus, unii mixer-i pen- tru cocktailuri, cum ar fi sucurile și băuturile car- bogazoase, pot conține zaharuri adăugate, ceea ce crește riscul de obezitate și alte afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Dr. Keyes a recoman- dat, de asemenea, să eviți băuturile alcoolice ames- tecate cu cafeină (cum ar fi espresso martini sau vodka cu Red Bull). Sti- mularea energiei pe care o oferă aceste băuturi te poate face să te simți mai puțin amețit decât ești în realitate, ceea ce te poate determina să bei mai mult și să ajungi mai ușor în stare de ebrietate. Și chiar dacă nu există dovezi că băuturile spir- toase închise la culoare sunt mai dăunătoare pen- tru sănătate decât cele clare, există cercetări limitate care sugerează că unele băuturi închise pot provoca mahmureli mai severe, a declarat Dama- ris Rohsenow, profesoară la Centrul pentru Studii asupra Alcoolului și Dependenței din cadrul Universității Brown. Alcoolurile mai închise la culoare (precum bourbo- nul, romul și coniacul) tind să conțină niveluri mai ridicate de compuși numiți congeneri - substa- nțe formate în timpul pro- cesului de fermentație care contribuie la gustul, aroma și culoarea băutu- rii. Mai mulți congeneri înseamnă, de regulă, mah- mureli mai puternice, a explicat dr. Rohsenow. Totuși, pot exista exce- pții de la regula „cu cât e mai clar, cu atât e mai bine”, a adăugat ea. Unele tipuri de tequila, care pot fi clare sau deschise la culoare, pot avea un con- ținut ridicat de congeneri și pot duce la mahmureli mai severe. Cercetătorii de la Uni- versitatea Tianjin din China au depășit o bornă importantă în producția de hidrogen cu ajutorul ener- giei solare, după ce au dez- voltat un foto-anod semi- transparent care a dus efi- ciența conversiei solar- hidrogen (STH) la un pro- cent record de 5,1%, infor- mează agenția de presă Xinhua, preluată de Ager- pres. Această performanță, descrisă într-un studiu publicat în revista Nature Communications, oferă o cale promițătoare spre obținerea unei tehnologii accesibile a „frunzei artifi- ciale”, a raportat cotidianul Science and Technology Daily. „Frunzele artificiale” sunt dispozitive pe bază de siliciu care folosesc ener- gia solară pentru a des- compune hidrogenul și oxigenul din apă, produ- când așadar energie bazată pe hidrogen într-un mod nepoluant. Condusă de Wang Tuo, profesor la Facultatea de Inginerie Chimică și Teh- nologie din cadrul Univer- sității Tianjin, echipa de cercetare a abordat limită- rile critice ale sistemelor solare imparțiale de des- compunere a apei, care produc hidrogen fără a dis- pune de un voltaj exterior. Foto-anodul lor inova- tor pe bază de sulfură de indiu depășește compromi- sul tradițional dintre con- ductivitate și transparență la lumină. Validat într-un sistem independent alimentat complet cu energie solară, dispozitivul a atins o efi- ciență STH de 5,1%, depășind pragul de 5% pentru sistemele conve- nționale, care utilizează foto-catozi de siliciu cu foto-anozi anorganici. Aceasta marchează cea mai mare eficiență raporta- tă pentru astfel de configu- rații, a precizat profesorul Wang. Printre aplicațiile potențiale ale „frunzelor artificiale” se numără uni- tăți de generare a hidroge- nului integrate în fațadele clădirilor și pe acoperișuri sau fabrici de producție în deșert, a spus Wang Tuo. Chinezii sunt aproape de inventarea frunzei artificiale Există un alcool mai puţin nociv? Știm cu toţii despre riscurile asociate consumului de alcool şi e firesc să vrei să reduci pe cât posibil efectele negative, spun jurnaliștii de la New York Times. Alcoolul e alcool şi e demonstrat că are efecte nocive, însă pentru că nici evitarea completă nu este realistă cheia rămâne la păstrarea măsurii
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODg1NTM=