joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăScandal uriaş cu vânzarea mall-ului

Scandal uriaş cu vânzarea mall-ului

L-au aşteptat opt ani, a funcţionat timp de patru ani, iar acum riscă să rămână fără el. Este vorba despre Uvertura Mall, despre care botoşănenii au auzit primele promisiuni în 2005.  În 2006 s-a semnat concesionarea terenului şi a început construcţia, cu promisiunea investirii a câteva zeci de milioane de euro şi cu un termen de finalizare de 30 de luni. S-a inaugurat abia în martie 2013, deci cu o întârziere de mai bine de patru ani, iar afacerile nu au mers atât de bine pe s-au aşteptat investitorii.

În 2015, societatea care deţine construcţia, în speţă Uvertura City Mall SRL, an intrat în insolvenţă cu datorii de peste 100 de milioane de lei către instituţii bancare şi Primăria Botoşani, căreia trebuie să-i plătească anual concesiunea şi impozitele aferente. Între timp s-a propus şi un plan de reorganizare, însă a fost respins de instanţă. De atunci societatea a reuşit să achite peste 20 de milioane de lei, datoria rămasă de plătit la începutul anului fiind de 70,9 milioane lei.

 

Mall-ul poate primi altă destinaţie

 

Administratorul judiciar aprobat de judecător, „Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL” – Filiala Suceava, a anunţat că pe 21 iulie mall-ul botoşănean va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii, existând posibilitatea ca viitorul cumpărător să poată da şi o altă destinaţie spaţiului din centrul oraşului, respectiv clădire de birouri.

Imediat după anunţ, societatea Uvertura City Mall SRL a făcut public un comunicat de presă în care pune sub semnul întrebării corectitudinea deciziei executorului ieşean. În esenţă, s-ar grăbi vânzarea mall-ului, nelăsând şanse reale firmei să-şi revină financiar, iar preţul de pornire la licitaţie ar fi prea mic, avantajaţi urmând să fie doar o parte dintre creditori, alţii – cum ar fi primăria oraşului – rămânând fără posibilitatea recuperării datoriilor adunate.

Aceasta cu toate că „societatea şi-a îndeplinit întocmai obligaţiile de plată (n.r., din planul de reorganizare aprobat de instanţă), chiar a efectuat plăţi în avans corespunzătoare perioadelor ianuarie-martie 2017, aprilie-iunie 2017 şi, respectiv, iulie-septembrie 2017”, cum se arată în comunicat. Am solicitat un punct de vedere celor de la „Management Reorganizare Lichidare Iaşi”, care au explicat că decizia de vânzare a mall-ului, cât şi preţul de pornire au fost stabilite într-o manieră legală şi transparentă.

Prima licitaţie de vânzare a mall-ului va avea loc pe 21 iulie, iar preţul va fi de 32,7 milioane de lei, adică 7,2 milioane de euro. Preţul este de patru ori mai mic decât valoarea estimată a investiţiei, respectiv 30 de milioane euro.

Uvertura Mall are o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp, iar potrivit bilanţului pe 2016, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, societatea botoşăneană care îl administrează a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei şi un profit de 770.790 lei.

La începutul anului, societatea avea datorii de 70,9 milioane lei, cele mai mari fiind către Banca Transilvania (32,1 milioane de lei), municipiul Botoşani (2,2 milioane de lei) şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Popescu Eugen-Popescu Loredana” (1,4 mil. Lei). Către creditori indispensabili, precum E.ON, Urban Serv, Modern Calor, Nova Apaserv şi Schindler Romania, datoria se ridică la peste 600.000 de lei, în timp ce alte 16 creanţe chirografare, deci pentru care nu s-au stabilit garanţii, însumează peste 34,5 milioane de lei. Dacă imobilul se vinde, primele se recuperează creanţele garantate, preţul de vânzare neacoperind, spre exemplu, decât datoria către Banca Transilvania.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...