spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăMamă de ocazie căutată pe Facebook

Mamă de ocazie căutată pe Facebook

O postare pe internet a generat o situaţie scandaloasă în rândul botoşănencelor. Totul a plecat de la  mesajul al unei femei, care încerca să găsească o mamă surogat pentru o prietenă. „Dragele mele, am o prietenă în vârstă de 52 de ani. Este o doamnă serioasă cu o activitate apreciabilă. Îşi mai doreşte un copil cu prietenul său, dar nu mai poate avea. De aceea, m-a rugat să vă întreb dacă există o fată cu suflet, simplă, săracă, care să vrea cu toată fiinţa ei să-i facă un copil cu prietenul ei. Oferă cazare şi sprijin atât cât poate dânsa”, este mesajul care a fost postat în grupul „Mame din Botoşani” şi care a generat reacţii dintre cele mai diverse.

Scandalul vine la puţin timp după un alt subiect care a generat mai multe dispute legat de ofertele lansate de unele românce care se ofereau să fie „mame surogat” pentru familiile care nu mai pot avea copii. Astfel, contra unor sume cuprinse între 12.000 şi 15.000 de euro, acestea se ofereau să devină mămici de ocazie.

Cele două situaţii ascund însă drame de ambele părţi – disperarea celor care vor să aibă urmaşi, dar şi deznădejdea altor femei, care nu ştiu cum să facă rost de bani pentru o locuinţă sau pentru traiul zilnic.

 

Afaceri la limita legii

 

În schimb, în acest gen de „afaceri”, cu femei care vor să poarte în pântece un copil pe care să-l dea apoi altora, banii vin la pachet cu riscul de a înfunda puşcăria. Astfel, potrivit Legii adopţiei, o asemenea înţelegere se poate lăsa cu şapte ani de închisoare. Unii ştiu însă cum să ocolească legea.

În cele mai multe cazuri, mama surogat este înseminată artificial, cu sperma celui care nu poate avea copii cu partenera de viaţă, în rare cazuri apelându-se la fertilizarea in vitro. Chiar dacă procedurile se fac în spitale, în cele mai multe cazuri medicii habar nu au de tranzacţiile din spate. Cert este că şi cei care apelează la această variantă îşi asumă riscul lor, că mama surogat nu se va răzgândi după nouă luni şi nu va păstra copilul.

„Donatorii de spermă sau de ovocite, mamele surogat nu trebuie să beneficieze de niciun avantaj de pe urma acestei proceduri”, spun medicii. Extrapolând, înţelegerile sunt în afara legii. Mai mult, când mama naturală renunţă la copil, riscă să intre în sfera penalului, la mijloc putând fi vorba inclusiv de trafic de persoane.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...