Terorist din dragoste lovit de judecători

Amendă uriaşă încasată de „teroristul” de la Uvertura Mall de la începutul lui 2017. La aproape un an de la nebunia declanşată de apelul pe 112, prin care se anunţa plasarea unei bombe în mall, Cosmin Şandru, în vârstă de 35 de ani, autorul alarmei false, a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 10.800 de lei. Suma a venit în condiţiile în care procurorii DIICOT au considerat că amenda de 9.000 de lei aplicată iniţial de Curtea de Apel Suceava reprezintă o sancţiune prea blândă. Dar lucrurile nu se opresc aici pentru că, în situaţia în care nu va plăti această amendă, Cosmin Şandru riscă să ajungă la puşcărie pentru trei luni, amenda fiind corespunzătoare unui număr de 90 de zile-amendă x 120 lei/zi.

Atentatorul nu-şi mai aminteşte de ce a minţit

Totul s-a petrecut pe 7 ianuarie 2017, când Cosmin Şandru, care se afla în pat după trei zile de beţie, a sunat la 112 şi a anunţat că a plasat, la parterul mall-ului, un dispozitiv exploziv ascuns într-o sacoşă. De ce a făcut asta, nici el nu mai ştie. Îşi aduce aminte doar ca prin vis că a vorbit cu operatorul de la Poliţie, care a încercat să afle cât mai multe amănunte.

În câteva secunde, s-a declanşat nebunia, zeci de echipaje de la structurile de intervenţie – poliţie, ambulanţă, pompieri, antitero – fiind masate la Uvertura Mall, centrul comercial fiind evacuat. Ulterior s-a dovedit că a fost o alertă falsă, dar povestea avea să continue pentru unii. Încercând să afle de unde a venit apelul, poliţiştii au cerut ajutorul celor de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care administrează Sistemul de apeluri 112, iar cazul a intrat şi în atenţia celor de la Serviciul Român de Informaţii, care au încercat să-l localizeze pe apelant. Însă, după ce a făcut isprava, Cosmin Şandru şi-a sunat concubina, care îl părăsise de trei zile şi plecase cu tot cu copil la părinţii ei, în judeţul Iaşi, şi i-a spus ce a făcut.

Femeia l-a certat din nou, iar botoşăneanul a coborât în faţa blocului, unde, realizând ce a făcut, a dat cu telefonul de perete, sperând că acesta se va face bucăţi şi nu va putea fi identificat.

Dar serviciile de informaţii intraseră deja în fir, iar ce a uitat Cosmin Şandru a fost că telefonul cu pricina îl împrumutase cu numai câteva zile de la un amic de-al său, care lucra la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Anunţat de concubină, acesta a luat imediat legătura cu anchetatorii şi le-a oferit câteva indicaţii cum să ajungă la el.

Culmea este că „teroristul” a dat o tură pe după bloc şi exact atunci a intrat în imobil o familie care mergea în vizită la nişte prieteni, iar femeia, observând telefonul în zăpadă, l-a luat fără să bănuiască ce s-a întâmplat. Culmea e că la mai puţin de un sfert de oră de la incident, vizitatorii s-au trezit cu poliţiştii şi cu ofiţerii SRI la uşă, aceştia încercând să recupereze aparatul sau ceea ce se mai putea din el.

Bulversată, femeia a recunoscut şi chiar a predat telefonul găsit.

Fapte puse pe seama alcoolului

Audiat, Cosmin Şandru nu a avut nici o explicaţie pentru apelul la 112, dar a pus totul pe seama băuturii şi a faptului că viaţa lui personală fusese făcută praf după ce a fost părăsit de concubină şi, cum venea după o altă relaţie eşuată, a crezut că în acest fel va atrage atenţia asupra lui. A realizat ce a făcut abia când a dat ochii cu procurorii DIICOT.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!