spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăAsasini inventaţi după crima de la Pacea

Asasini inventaţi după crima de la Pacea

Crima de la Pacea a şocat întreaga ţară, emoţiile fiind exacerbate de faptul că victima, Petronela Mihalachi, avea doar 18 ani şi a plătit cu viaţa într-un război ascuns şi mocnit care nu era al ei. Povestea a scos la lumină şi faţa hidoasă a celor de pe margine. Familii, prieteni, colegi, cunoscuţi sau străini, dar şi mass-media, toţi au format un spectacol grotesc în jurul a ceea ce era deja o crimă şocantă.

Petronela Mihalachi a fost ucisă cu 32 de lovituri de cuţit în zona pieptului, iar cel care a recunoscut crima este un băiat de 16 ani, B.I. Pe lângă miile de comentarii care cer condamnarea acestuia la moarte sau închisoare pe viaţă, înainte de a fi judecat, s-a format o altă tabără, una care a făcut ca o altă minoră, iubita băiatului, să fie pur şi simplu linşată în mediul online, în presă sau la televiziuni naţionale, fără ca nimeni din instituţiile oficiale să arate vreun semn că ar avea legătură cu crima. „Mai multă instigare la crimă, viol, sinucidere şi ură per total nu cred ca mi-a fost dat să văd în 20 de ani de activitate. Un val de agresiuni verbale şi ameninţări stârnite de un fapt la fel de violent şi din păcate, oamenii arată încă o dată, dacă mai era nevoie, care este nivelul real de compasiune”, a spus un psiholog botoşănean.

Declaraţii halucinante de la un criminalist

Aproape zilnic, aşa-zişi specialişti au apărut cu declaraţii care mai de care mai pompoase şi cu verdicte, fără a avea acces la dosar şi la cercetările procurorilor.

Au apărut fotografii, citate mai mult sau mai puţin inspirate ale fetei, toate părând a avea legătură cu crima ce a avut loc în zona cimitirului Pacea. Nimeni nu a mai ţinut cont de normele de protecţie a minorilor, ziare online şi televiziuni publicându-i poza şi obţinând în schimb audienţe record. A apărut chiar şi un criminalist care a spus că fata ar fi comis crima, iar internetul a luat-o razna.

Apel la decenţă de la Protecţia Copilului

Cei care se ocupă de minoră încă de la trei ani, atunci când prietena lui B.I. a fost instituţionalizată, au simţit nevoia să vină cu o serie de precizări, după ce au văzut că lucrurile au scăpat complet de sub control. „Având în vedere apariţia în mediul online, în mass-media şi în unele reţele de socializare, a unor imagini şi informaţii cu caracter denigrator la adresa unor minori, dorim să aducem la cunoştinţă persoanelor şi instituţiilor că un copil are dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante”, a precizat Valentin Alexandru Colbu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Prietena suspectului a fost internată în spital

De altfel, potrivit unor surse din cadrul anchetei, fata a fost internată de şefii DGASPC la secţia de Neuropsihiatrie infantilă, pe fondul labilităţii psihice cu care se confruntă, dar şi pentru a o proteja de valul de ură stârnit pe internet la adresa ei. Din acelaşi motiv, ura de pe internet, contul ei de pe o reţea de socializare a fost închis. Acum se ia în calcul chiar posibilitatea de a fi mutată din Botoşani, pentru a fi protejată.

Teoretic, şi normele în vigoare o protejează. Potrivit Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, precum şi a legislaţiei europene şi internaţionale, „copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale. Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială, iar nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legii”. De altfel, cei de la Protecţia Copilului iau în calcul şi sesizarea instituţiilor abilitate în astfel de cazuri, legat de unele instituţii media sau publicaţii online.

Venin aruncat din spatele unor pseudonime

În spatele unor nume precum Unbăiat, Prinţii, Kitty, Bianca Bie, Nutzu, c.b. Junior, Ryuu, Kanana, Loore, Ben, Alqaeda, sau Alle ale ale, au apărut comentarii care, după ce l-au condamnat la moarte pe băiatul acuzat de crimă, au înfierat şi restul utilizatorilor împotriva prietenei lui, a cărei viaţa deja este marcată, fiind un minor cazat într-un centru de plasament.

„Indiciile” de pe internet, demontate de evidenţe

Unii au devenit chiar procurori, „dovedind” în faţa „judecătorilor” de pe internet că ea ar fi fost cea care a instrumentat crima. S-au folosit de indicii, precum o poză pusă de aceasta pe internet chiar în ziua crimei şi care părea să o plaseze la locul faptei, deşi era clar că fusese făcută în vara sau toamna anului trecut, vegetaţia fiind pârjolită de soare, sau un şnur roşu purtat la mână de tânără, care a fost considerat sânge sau orice altceva, care să ateste că ar fi fost implicată într-o luptă pe viaţă şi pe moarte.

Neconcordanţele nu au interesat, însă, pe nimeni, cum nu a contat nici faptul că, în ziua tragediei, adolescenta fusese la toate orele la şcoală, după care a ajuns în centrul în care este cazată şi nu a mai ieşit.

„Tipa a ucis-o şi o să se dovedească asta. Degeaba spuneţi că ea n-are nici o vină. Avea sânge pe haine ea. El doar a luat vina asupra lui. Până la urmă o să vedeţi ce zic. […] Până la urmă tot intră ca complice. O să-i mănânce pe amândoi închisoarea”, este una din postările care ilustrează modul în care viaţa unei tinere este pusă la zid de o întreagă comunitate de pe Internet. „Cu ce sunt mai buni aceşti tineri, care instigă la ură, crimă sau sinucidere, decât cel pe care îl acuză?”, se întreabă un psiholog botoşănean.

Anchetatorii nu exclud nicio pistă

După ce anchetatorii au luat telefonul fetei şi au precizat că aceasta va fi audiată, a urmat un nou val de acuze şi teorii, fără ca procurorilor să le fie cerută o variantă oficială. Întrebaţi, aceştia au spus clar că „până în acest moment nu avem date suficiente pentru a extinde ancheta şi asupra altor persoane decât a tânărului, care şi-a recunoscut din primul moment gestul său”. „Ancheta se desfăşoară însă pe mai multe planuri şi se iau în calcul toate variantele plauzibile, nu tot ce circulă în mediul online. Fata va fi audiată ca martor, însă doar în momentul în care medicii vor spune că acest lucru va putea fi posibil”, a precizat Valeriu Chihaia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

De altfel, în astfel de cazuri audierea apropiaţilor celor implicaţi este o procedură standard şi este folosită în toate anchetele. Aspectul a fost, însă, trecut sub tăcere acum de cei care caută conspiraţii.

La fel de clar este că băiatul de 16 ani, chiar dacă şi-a recunoscut fapta, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la terminarea procesului.

Totodată, anchetatorii nu au oprit cercetările şi nu exclud nicio pistă.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...