fifteen + seven =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu (PNL), a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de angajare a cheltuielilor din bugetul local peste limita creditelor bugetare aprobate. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Săveni în primăvară şi a trecut de Camera preliminară, procesul având deja un termen de judecată.

„Faptele reţinute în sarcina inculpatului vizează aprobarea unor cheltuieli din bugetul local peste limita creditelor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Unităţii Administrativ Teritoriale Avrămeni în anul 2013”, a precizat Valeriu Chihaia prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

În fapt, dosarul penal face trimitere la o serie de lucrări de întreţinere a drumurilor săteşti şi comunale prin plata unor cantităţi de lucrări neexecutate şi prin majorarea cheltuielilor de deviz privind piatra spartă, atât la materiale, cât şi la transport. Ancheta a pornit de la o serie de constatări ale Curţii de Conturi cu ocazia controlului de la Primăria Avrămeni, care a evidenţiat un presupus prejudiciu de peste 200.000 lei. De altfel, în urma acestor concluzii, Curtea de Conturi a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, dosarul fiind preluat de procurorii de la Botoşani.

„Eram în primul mandat şi preluasem funcţia de primar de un an şi nu puteam să las drumurile nepietruite, să nu poată intra o ambulanţă, o maşină de pompieri. Ce s-a făcut, s-a făcut pentru oameni. Eu nu am luat niciun ban acasă, iar lucrările se văd şi acum”, a spus primarul Ioan Bucatariu.

 

Lucrări adjudecate fără licitaţie

 

Ce nu au punctat anchetatorii şi nici primarul Bucatariu este un alt aspect. Lucrările cu pricina au fost efectuate cu societatea Omniutil SRL Botoşani, cea controlată de familia omului de afaceri Marcel Bârsan, în urma presupuselor aranjamente din 2013 dintre acesta şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Atunci, fostul şef al judeţului i-ar fi cerut omului de afaceri să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, în schimbul promisiunii că firmele sale vor câştiga o serie de licitaţii. Aşa ar fi ajuns societatea Omniutil să execute lucrările de întreţinere a drumurilor din Avrămeni, lucrări care au fost încredinţate direct.

De altfel, primarul Bucatariu a fost unul dintre martorii audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în timpul anchetei în dosarul Ţurcanu şi chemat în instanţă pentru declaraţii.

 

Primăria a dat constructorul în judecată

 

Că lucrurile nu au fost tocmai în regulă reiese dintr-un alt dosar. Astfel, la începutul lui 2016, Primăria Avrămeni a dat în judecată firma Omniutil, solicitând restituirea sumei de 128.390 lei cu penalităţile aferente, sumă provenită din supraevaluarea preţului la piatră spartă şi transportul aferent acestui produs, contract pentru care plătise în total 507.547 de lei.

Acest ultim dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Botoşani, magistraţii dispunând efectuarea unei expertize care să stabilească dacă lucrările au fost supraevaluate şi care ar fi prejudiciul.

Punând cap la cap toate aceste informaţii, reiese că primarul Ioan Bucatariu ar fi victimă colaterală în urma presupuselor aranjamente dintre omul de afaceri Marcel Bârsan şi Florin Ţurcanu. Asta pentru că Florin Ţurcanu s-ar fi ales cu casa, firma Omniutil cu un decont de peste 500.000 de lei pentru lucrări, iar primarul Avrămeni cu o gaură în buget, dar şi cu acest dosar penal pentru lucrări angajate peste limitele bugetare, dosar care ar putea să îi aducă o condamnare.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...