spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăDosarul lui Ţurcanu face victime şi printre primari

Dosarul lui Ţurcanu face victime şi printre primari

Primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu (PNL), a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru săvârşirea infracţiunii de angajare a cheltuielilor din bugetul local peste limita creditelor bugetare aprobate. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Săveni în primăvară şi a trecut de Camera preliminară, procesul având deja un termen de judecată.

„Faptele reţinute în sarcina inculpatului vizează aprobarea unor cheltuieli din bugetul local peste limita creditelor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Unităţii Administrativ Teritoriale Avrămeni în anul 2013”, a precizat Valeriu Chihaia prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

În fapt, dosarul penal face trimitere la o serie de lucrări de întreţinere a drumurilor săteşti şi comunale prin plata unor cantităţi de lucrări neexecutate şi prin majorarea cheltuielilor de deviz privind piatra spartă, atât la materiale, cât şi la transport. Ancheta a pornit de la o serie de constatări ale Curţii de Conturi cu ocazia controlului de la Primăria Avrămeni, care a evidenţiat un presupus prejudiciu de peste 200.000 lei. De altfel, în urma acestor concluzii, Curtea de Conturi a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, dosarul fiind preluat de procurorii de la Botoşani.

„Eram în primul mandat şi preluasem funcţia de primar de un an şi nu puteam să las drumurile nepietruite, să nu poată intra o ambulanţă, o maşină de pompieri. Ce s-a făcut, s-a făcut pentru oameni. Eu nu am luat niciun ban acasă, iar lucrările se văd şi acum”, a spus primarul Ioan Bucatariu.

 

Lucrări adjudecate fără licitaţie

 

Ce nu au punctat anchetatorii şi nici primarul Bucatariu este un alt aspect. Lucrările cu pricina au fost efectuate cu societatea Omniutil SRL Botoşani, cea controlată de familia omului de afaceri Marcel Bârsan, în urma presupuselor aranjamente din 2013 dintre acesta şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu. Atunci, fostul şef al judeţului i-ar fi cerut omului de afaceri să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, în schimbul promisiunii că firmele sale vor câştiga o serie de licitaţii. Aşa ar fi ajuns societatea Omniutil să execute lucrările de întreţinere a drumurilor din Avrămeni, lucrări care au fost încredinţate direct.

De altfel, primarul Bucatariu a fost unul dintre martorii audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în timpul anchetei în dosarul Ţurcanu şi chemat în instanţă pentru declaraţii.

 

Primăria a dat constructorul în judecată

 

Că lucrurile nu au fost tocmai în regulă reiese dintr-un alt dosar. Astfel, la începutul lui 2016, Primăria Avrămeni a dat în judecată firma Omniutil, solicitând restituirea sumei de 128.390 lei cu penalităţile aferente, sumă provenită din supraevaluarea preţului la piatră spartă şi transportul aferent acestui produs, contract pentru care plătise în total 507.547 de lei.

Acest ultim dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Botoşani, magistraţii dispunând efectuarea unei expertize care să stabilească dacă lucrările au fost supraevaluate şi care ar fi prejudiciul.

Punând cap la cap toate aceste informaţii, reiese că primarul Ioan Bucatariu ar fi victimă colaterală în urma presupuselor aranjamente dintre omul de afaceri Marcel Bârsan şi Florin Ţurcanu. Asta pentru că Florin Ţurcanu s-ar fi ales cu casa, firma Omniutil cu un decont de peste 500.000 de lei pentru lucrări, iar primarul Avrămeni cu o gaură în buget, dar şi cu acest dosar penal pentru lucrări angajate peste limitele bugetare, dosar care ar putea să îi aducă o condamnare.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!

9 COMENTARII

  1. Ei cam asa se invirte roata , oamenii nu sunt obosnuiti ca odata cu realizarile ptr. obste sa prospere si conducatorul , li se pare s-au chiar este ceva curat , murdar . ORGANELOR DE COERCITIE , scoateti la lumina realitatile , astea sunt obligatiile dv. nu servirea cu obedienta a politrucilor si interlopilor .

  2. În primul rând, de când s-a inceput mandatul primarului Ioan Bucatariu foarte multe lucruri s-au schimbat în această comuna: reabilitarea școlilor din comună și din satele care aparțin acesteia, reabilitarea drumurilor comunale cu asfalt, a construit cămin cultural chiar in Avrămeni, a construit parcuri de joacă și terenuri de sport și cate și mai câte. Restaurantul Casa Bela este construit prin munca si efortul Domnlului și D-nei Primar, iar saivanul de la D.Cantemir este construit tot prin muncă de către Domnii Calistru și Marcan.
    Țin să menționez că cei care comenteaza de RESTAURANT și de SAIVAN să nu mai aibă ciudă și să muncească deoarece prin muncă se obțin toate. Și ,, neamurile" erau în primărie înainte de a fi Ioan Bucatariu primar.

  3. Poate se sesizează DNA-ul și ii face un control acestui zis Primaras care a transformat primăria in SRL, împreuna cu neamurile lui și-au trecut pământurile oamenilor din comuna pe numele lor și imașul animalelor la fel, și-a făcut Saivan la Cantemir din materiale de construcții de la școala panaitoaia, casa Bela făcută din materialele de construcții de la căminul cultural avrameni, întrebați oameni care au muncit la aceste clădiri și o sa recunoască de unde provin materialele de construcții și bani. Rușine Ordinarule. Sa vina DNA-ul la Primăria Avrameni sa vadă ce prăpăd a făcut din comuna, și-a trecut tot pe neamurile lui. DNA-ul ne auzi ?

Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...